Retorikkekspert: – Ikke så vill som forventet

Se høydepunktene fra debatten og vurder selv.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump ble ikke så vill og full av overraskelser som forventet, mener retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Clinton kom en anelse bedre ut enn det Trump gjorde, sier Kjeldsen til NTB.

Retorikkeksperten bet seg merke i de to kandidatenes kroppsspråk.

– Jeg synes debatten var veldig interessant. Den var ikke så vill og full av overraskelser som man kanskje hadde forventet, sier Kjeldsen.

– Trump forsøkte å framstå som en statsmann og ikke som en gal person. Men på andre måter var han fremdeles slik han pleier, ved at han lener seg fram. Clinton gjorde det ikke en eneste gang. Hun kom ikke med en eneste avbrytelse. Hun var behersket og framsto som relativt kontrollert, sier Kjeldsen videre.

Les også: Trump utnevner seg selv til vinner av debatten

Strategi

Han tror Clinton fulgte en planlagt strategi.

– Hun følger ikke for mye opp og gjør ikke som Trump. Han lente seg fram mot mikrofonen og sa «nei, det er ikke sånn». Det var flere ganger han snakket og gikk til angrep på henne, og hun valgte rett og slett å ikke svare. Hun svarte ikke på noe hun ikke hadde forberedt seg på, sier Kjeldsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Clinton utropes til debattvinner

– Folkets mann

Trump slapp seg løs, mens Clinton var litt mer kontrollert, selv om hun forsøkte å være litt friere, mener han.

– Trump har en evne til konstant å beskrive hva som er galt med USA, uten å ha veldig spesifikke løsninger. Du får en retorikk der han vil holde på det han har i utgangspunktet. I eksempelet med epostskandalen ble det hørt jubelrop fra salen, et tydelig signal. Han angriper Clinton, sier at man må ha mer politi i gatene. Dette er ting som mange er enig i, og de tenker at «ja, det er korrekt, det er min mann», illustrerer retorikkprofessoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Trump utnevner seg selv til vinner av debatten:

Ingen tabber

Kjeldsen tror kampen vil stå om 10 prosent av velgerne som står i midten og ikke har bestemt seg for hvilken av de to kandidatene de vil støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Clinton forsøkte å nå fram til dem. Hun kunne ha vært enda mer aggressiv, men lot være. Hun kunne ha avbrutt Trump, men gjorde det ikke. Jeg vil si at det ikke var noen veldig store overraskelser her. Betraktningen er at Clinton leder, og hun kom en anelse bedre ut enn det Trump gjorde. Det fant ikke sted noen store blemmer, ingen store feil, sier Kjeldsen, som mener det avgjørende nå blir spenningen rundt velgere som ikke har bestemt seg ennå.

VIDEO: Se opptaket av hele debatten her: