Et flertall av amerikanere er frustrerte over valgkampen

Hillary Clinton beholder forspranget til Donald Trump, viser de siste målingene og analysene få timer før den første TV-debatten mellom de to. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix
Hillary Clinton beholder forspranget til Donald Trump, viser de siste målingene og analysene få timer før den første TV-debatten mellom de to. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Foto: Carlos Barria / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

86 prosent av velgerne følger den amerikanske valgkampen i større eller mindre grad. Et flertall er frustrerte eller sinte på fokuset til presidentkandidatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en fersk spørreundersøkelse.

Seks av ti amerikanske velgere vil ha økt oppmerksomhet rundt politiske spørsmål som opptar dem i stor grad, som helse, utdanning, terrorisme og nasjonal sikkerhet.

Litt over halvparten av de spurte mener det har vært for lite diskusjon rundt presidentkandidatenes kvalifikasjoner, og for mye fokus på personkarakteristikk, viser undersøkelsen, som er gjennomført av NORC Center for Public Affairs Research i samarbeid med nyhetsbyrået AP.

Når Hillary Clinton møter rivalen Donald Trump til TV-debatt natt til tirsdag norsk tid, forventer derfor flere velgere at det snakkes mer om hva de to presidentkandidatene står for.

Les også: Clinton og Trumps debatt kan sette seerrekord

Trump tar føringen

Dersom det amerikanske presidentvalget ble avholdt mandag, ville Donald Trump gått seirende ut av duellen, ifølge ferske utregninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FiveThirtyEight er republikanernes presidentkandidats vinnersjanse 54,5 prosent, dersom valget ble avholdt mandag.

Demokratenes Hillary Clintons får 45,5 prosent.

Nettsidens statistikkberegninger tar utgangspunkt i en rekke forskjellige meningsmålinger.

Ved å simulere valget 10,000 ganger er de i stand til å anslå hvem av de to kandidatene som ligger an til å vinne hvilke stater.

Les også: Hillary Clinton er i delvis selvforskyldt trøbbel

Clinton-forsprang

I motsetning til FiveThirtyEights statistikk, viser et gjennomsnitt av den siste ukas meningsmålinger i USA at Clinton fortsatt leder på Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratenes presidentkandidat har nå en oppslutning på 46,5 prosent, mot 43,7 prosent for republikaneren Trump, viser en sammenstilling av de siste ti landsomfattende meningsmålingene RealClearPolitics har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2,8 prosentpoeng skiller dermed de to, som natt til tirsdag norsk tid møtes til sin første store TV-debatt.

Leder på alle målinger

I den siste målingen utført for ABC News og Washington Post får Clinton og hennes visepresidentkandidat Tim Kaine støtte fra 46 prosent av de spurte, mens Trump og hans visepresidentkandidat Mike Pence får støtte fra 44 prosent.

I en måling YouGov har gjort for The Economist får Clinton 44 prosent, mot 41 prosent for Trump.

Den siste målingen utført for Los Angeles Times gir Clinton 46,4 prosent, mens Trump får 42,3 prosent.

Les også: Obama ber folk komme seg opp av sofaen

Kamp om valgmenn

Selv om Clinton leder på samtlige målinger, gjør feilmarginen i de ulike målingene at det i praksis nærmest er dødt løp mellom de to kandidatene.

Meningsmålingene forteller imidlertid ikke hele historien. I USA er det ikke nødvendigvis den kandidaten som får flest stemmer som blir landets neste president, men den som sikrer seg flest av delstatenes såkalte valgmenn.

Ifølge RealClearPolitics viser målingene i de ulike delstatene at Clinton nærmest kan være sikker på å vinne 198 valgmenn, mens Trump kan regne med 165. Slaget vil dermed stå om de 175 siste valgmennene, noe som blir avgjort i de såkalte vippestatene.