Vil vise fram norsk bistand som godt eksempel

Virginia Dandan er FNs ekspert på menneskerettigheter og internasjonal solidaritet. Hun møtte nylig både organisasjoner og myndigheter som jobber med bistand, for å finne eksempler på god praksis andre land kan lære av. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Virginia Dandan er FNs ekspert på menneskerettigheter og internasjonal solidaritet. Hun møtte nylig både organisasjoner og myndigheter som jobber med bistand, for å finne eksempler på god praksis andre land kan lære av. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske modellen for bistandssamarbeid bør være til inspirasjon for andre land, mener FN-utsendingen Virginia Dandan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra å kunne framheve god praksis, slik at man kan inspirere andre land til å gjøre noe lignende, sier Dandan til NTB.

Dandan er FNs uavhengige ekspert på menneskerettigheter og internasjonal solidaritet, noe som også dekker bistandssamarbeid. I juni skal hun levere en rapport til FNs menneskerettsråd, og der vil Norge holdes fram som et godt eksempel.

– Gledelig overrasket

FN-utsendingen besøkte Norge i forrige uke for å samle informasjon og møte både myndigheter og organisasjoner.

– Jeg ble gledelig overrasket over å finne ting som gikk lenger enn jeg hadde ventet, sier Dandan.

Hun er spesielt fornøyd med at myndighetene slår fast at alt samarbeid, både innen utenrikspolitikken og bistand, skal baseres på menneskerettigheter, kvinners og barns rettigheter, miljøhensyn og motvirke korrupsjon.

Dandan mener også andre kan lære av hvordan ulike offentlige institusjoner er i stand til å snakke sammen og trekke i samme retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel vedgår hun at hun må skaffe mer informasjon om hvordan de gode norske intensjonene omsettes i praksis.

Skogsamarbeid

Dandan vil derfor se nærmere på Norges samarbeid med Indonesia om skogvern.

– Jeg vil undersøke lokalsamfunnenes holdning til dette. Aksepterer de det? Er de skeptiske? Ble de tatt med på råd? Hvordan opplever urbefolkningen og lokalbefolkningen dette – i mangel av et bedre ord – inngrepet? spør hun.

Ingen partnerskap er uten problemer, understreker hun, men spørsmålet er hvordan partene ordner opp i dem. Hun håper å besøke Indonesia før jul.