Forfatter hånet IS, ble drept utenfor domstol

En ambulanse kjører bort med den drepte Nahed Hattar i Amman.
En ambulanse kjører bort med den drepte Nahed Hattar i Amman. Foto: Muhammad Hamed / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den anerkjente jordanske forfatteren Nahed Hattar er skutt og drept utenfor en rettsbygning i Jordans hovedstad Amman, melder nyhetsbyrået Petra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hattar ble skutt i hodet og brystet fra kloss hold utenfor en rettsbygning og ble erklært død idet han ankom sykehuset. Den 49 år gamle gjerningsmannen ble pågrepet på stedet. Han hadde skjegg og var kledd i en grå lang drakt som brukes av konservative muslimske menn. Ifølge jordanske medier mumlet han lavt idet han utførte angrepet.

Hattar, en 56 år gammel kristen journalist og forfatter, ble i midten av august tiltalt for å ha krenket islam etter at han la ut en omstridt karikaturtegning på sin Facebook-profil.

Les også: – Folk må lære å forstå karikatur

Tegningen har tittelen «Guden til Daesh» og viser en IS-kriger som sitter ved siden av to liggende kvinner. IS-krigeren ber om et glass vin og noen nøtter, samt en gulvvask, før han ber Gud om å banke på neste gang han kommer.

Daesh er et arabisk akronym som brukes på den ytterliggående islamistgruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– IS-kritisk

Tegningen skapte sterke reaksjoner blant mange av Jordans konservative muslimer. Selv forklarte Hattar at det ikke var meningen å fornærme muslimer, men at tegningen skulle vise hvordan IS ser for seg Gud og himmelen.

Han fjernet tegningen fra Facebook og meldte seg selv for politiet etter at jordansk politi utstedte en arrestordre mot ham i midten av august. I begynnelsen av september ble han løslatt mot kausjon.

Les også: Charlie Hebdo mottar nye drapstrusler

Ifølge familien mottok Hattar dødstrusler, noe han informerte politiet om, men uten å få politibeskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den jordanske regjeringen fordømte søndag drapet og kalte det en «avskyelig forbrytelse». En talsmann for regjeringen lover også at myndigheter vil slå til med jernhånd mot dem som utnytter forbrytelsen til å spre hatefulle ytringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad-tilhenger

Hattar har vært en omstridt mann i Jordan, blant annet som følge av sin uttalte støtte til Syrias president Bashar al-Assad.

Han har skrevet flere kritiske artikler om politisk islam og er blitt pågrepet flere ganger tidligere. Blant annet har han vært tiltalt for å ha fornærmet Jordans konge, men i denne saken ble han frikjent.

Hans advokat i flere av sakene, Faisel al-Batayneh, trakk seg fra den siste saken av «religiøse grunner». Ifølge Al Jazeera begrunnet han avgjørelsen med at Hattar hadde opptrådt ufølsomt og at han hadde gjort en alvorlig feil da han la karikaturen ut på Facebook. Hvem som har laget karikaturtegningen, er ikke kjent.

Jordan deltar i den amerikanskledede koalisjonen som har iverksatt en luftkrig mot IS i Irak og Syria, og flere av koalisjonenes styrker befinner seg på jordansk territorium. (©NTB)