Corbyn gjenvalgt som Labours leder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeremy Corbyn er gjenvalgt som leder av det britiske opposisjonspartiet Labour, ifølge det offisielle resultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en bitter lederstrid kunne Jeremy Corbyn lørdag glede seg over å ha blitt gjenvalgt som Labour-leder med 62 prosents oppslutning. Men kritikere og analytikere spår en dyster framtid for partiet.

Utfordreren Owen Smith fikk 38,2 prosent av stemmene, mens Corbyn fikk 61,9 prosent. Dermed sikret han seg et sterkere mandat enn da han i fjor ble valgt til Labour-leder for første gang. Da fikk han 59,5 prosent av stemmene.

Les også: Valgreform kan koste Corbyn parlamentsplassen

Straks etter at resultatet var kunngjort på partiets landsmøte i Liverpool lørdag, inntok Corbyn talerstolen og ba partiet stå samlet.

– Vi har langt mer til felles enn det som splitter oss. Jeg ønsker for min del at vi starter med blanke ark fra i dag og kommer i gang med arbeidet som vi må gjøre sammen i partiet, sa Corbyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa også at valg skaper stor lidenskap, og at det i debattens hete kan bli sagt ting som man senere angrer på.

Les også: Corbyn på stø kurs mot gjenvalg som Labour-leder

Venstreorientert

Corbyn tilhører partiets venstrefløy, og mange av partiets mer moderate politikere er kritiske til måten han leder partiet på.

Hans klare seier kan bli en bitter pille for hans motstandere, som etter sommerens EU-avstemning krevde at partiet måtte få ny leder. Eksperter har ment at striden kan føre til at partiet ender opp med å bli splittet.

Flere av Corbyns medarbeidere i skyggeregjeringen har gått av, og kritikerne har også forsøkt å endre partiets valgsystem for å minske grasrotas innflytelse. Kritikken har blant annet gått ut på at han var for passiv i valgkampen forut for brexit-avstemningen som endte med at britene forlater EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krisemøte i britiske Labour

– Vinner ingen valg på lenge

Analytikere peker på at Labour faller stadig lenger bak Det konservative partiet på meningsmålingene.

– Labour kommer ikke til å vinne noen valg i den nærmeste framtiden, sier Anand Menon, professor i europeisk politikk ved Kings College i London.

Og tidligere utenriksminister David Milliband, som alle trodde ville bli Labours partileder i 2010 inntil broren Ed overraskende kuppet vervet rett foran nesen på ham, er ganske så pessimistisk på partiets vegne.

«Ikke siden 1930-tallet har vi stått lenger unna makten», skriver han i magasinet New Statesman denne uken.

Grasrota

Corbyn er for et britisk EU-medlemskap, men han er også kritisk til mye av politikken som føres i Brussel.

67-åringen har stor støtte på grasrota, og mange tilhengere har meldt seg inn i partiet for å få anledning til å påvirke ledervalget.

Corbyn mener at hans budskap om at kuttpolitikken i EU må stanse, har ført til et større politisk engasjement blant mange velgere, mens hans motstandere mener at han er for venstrevridd til at han noensinne vil kunne føre Labour fram til valgseier.