791 drept av politiet i USA i år

40 år gamle Terence Crutcher var ubevæpnet da han ble skutt og drept av en politikvinne i Tulsa i Oklahoma 16. september. Han ble ett av 791 ofre drept av amerikansk politi hittil i år. Foto: Reuters / NTB scanpix
40 år gamle Terence Crutcher var ubevæpnet da han ble skutt og drept av en politikvinne i Tulsa i Oklahoma 16. september. Han ble ett av 791 ofre drept av amerikansk politi hittil i år. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

791 mennesker er drept av politiet i USA hittil i år, og av disse var 122 ubevæpnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en database den britiske avisen The Guardian har opprettet, der de mange politidrapene i USA registreres ett for ett.

Bare i september har amerikanske politifolk skutt og drept 60 mennesker, fire av dem ubevæpnet.

Selv om 387 av de 791 som er drept i år var hvite, er drapsraten blant svarte over dobbelt så høy, går det fram av databasen.

50 av de drepte var kvinner, og 14 av ofrene var mindreårige, viser oversikten.

Siktet politikvinne

Statsadvokaten i den amerikanske byen Tulsa har siktet en politikvinne for drapet på en ubevæpnet svart mann sist uke.

Terence Crutcher ble skutt og drept av politibetjenten Betty Shelby. Det skjedde etter at politiet hadde rykket ut etter å ha fått melding om et kjøretøy som hadde stanset midt i veien.

40-åringen var ikke bevæpnet, og det var heller ikke våpen i bilen hans, medga politisjefen Chuck Jordan tidligere i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoopptak

Politiets drap på en svart 43-åring i Charlotte i North Carolina har utløst store demonstrasjoner. Foto: Jason Miczek / Reuters
Politiets drap på en svart 43-åring i Charlotte i North Carolina har utløst store demonstrasjoner. Foto: Jason Miczek / Reuters

Politiet har publisert videoopptak som viser Crutcher på vei bort fra politiet med armene over hodet. Han kommer fram til passasjersiden på sin egen bil før han faller sammen etter at en politibetjent bruker et elektrosjokkvåpen mot ham. Deretter blir han skutt av Shelby.

Shelby hevder at hun fryktet for sett eget liv da hun fulgte etter Crutcher mot bilen hans.

Les også: Sammenstøt etter politidrap i USA

Unntakstilstand

I Charlotte i North Carolina er det innført unntakstilstand og portforbud etter omfattende demonstrasjoner, som ble utløst av at en politimann skjøt og drepte 43 år Keith Lamont Scott tirsdag.

Politiet hevder at Scott var bevæpnet, noe familien og venner av ham bestrider. Torsdag ble det også kjent at 26 år gamle Justin Carr, som ble skutt under demonstrasjonene i Charlotte onsdag, var død av skuddskadene.

Politiet benekter at det var de som skjøt Carr, og det er innledet en drapsetterforskning.

Politidrap i USA:

* Hittil i år har politiet i USA drept 791 mennesker, 122 var ubevæpnet, viser en database den britiske avisen The Guardian har opprettet.

* I september ble i alt 60 mennesker skutt og drept av politiet, fire var ubevæpnet, ifølge databasen.

* I løpet av én septemberuke er tre afroamerikanere blitt drept av amerikansk politi:

20. september: Den 43 år gamle afroamerikaneren Keith Lamont Scott blir skutt og drept av en politimann i Charlotte i North Carolina. Politiet sier han var bevæpnet, mens familien hevder han bare hadde en bok.

* 16. september: En afroamerikansk mann blir drept av politiet i Tulsa i Oklahoma etter at han fikk motorstopp. Politiet hevder han hadde et våpen.

* 14. september: En 13 år gammel afroamerikansk gutt blir skutt og drept av politi i Columbus i Ohio etter at han dro fram et luftvåpen mens han skulle anholdes.

* USA utarbeider ikke landsdekkende statistikk over politidrap, men ifølge organisasjonen Mapping Police Violence, er minst 214 afroamerikanere drept av amerikansk politi siden nyttår.

* Siden drapet på den svarte 18-åringen Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis, 9. august 2014, har Black Lives Matter-bevegelsen gjennomført en rekke protester mot de mange politidrapene.

* Flere av protestene mot politivold har endt voldelig, og en rekke politifolk er blitt drept. I juli ble til sammen åtte politibetjenter skutt og drept i Dallas og Baton Rouge. Black Lives Matter-bevegelsen har fordømt drapene.

(Kilder: Reuters, BBC, The New York Times, Ritzau)