Unntakstilstand etter nye sammenstøt i Charlotte

Folk tok beina fatt etter at politiet tok i bruk sjokkgranater for å løse opp en demonstrasjon onsdag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix
Folk tok beina fatt etter at politiet tok i bruk sjokkgranater for å løse opp en demonstrasjon onsdag kveld. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Jason Miczek / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene har innført unntakstilstand etter at 25 personer er såret i sammenstøt i Charlotte i North Carolina de siste to dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptøyene startet tirsdag etter at en svart mann ble skutt og drept av en svart politimann i byen. Samme kveld ble 16 politifolk såret i sammenstøt med illsinte demonstranter.

Onsdag kveld kom det til nye sammenstøt etter det at en sint gruppe mennesker forlot en fredelig kveldsgudstjeneste og gikk i samlet tropp til byens sentrum.

Der måtte politiet ta i bruk tåregass og fyre av sjokkgranater mot flere hundre demonstranter som hadde samlet seg utenfor et av byens bedre hoteller. Mesteparten av demonstrantene forlot stedet, men noen ble igjen.

Opprørspoliti ble utplassert og fyrte av tåregass mot alle som forsøkte å stanse betjentene. Minst én demonstrant slo ned en fjernsynsreporter for åpent kamera, og flere andre medier melder at deres utsendte ble sendt til sykehus.

Les også: Tolv politifolk såret i opptøyer i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubevæpnet 40-åring skutt av politiet i USA

Unntakstilstand

Det ble først meldt at en person var skutt og drept i de nye urolighetene onsdag kveld, men politiet hevder at han ikke ble skutt av dem. Senere ble det opplyst at mannen ikke var død likevel, men kritisk såret.

Sju politibetjenter og en sivil person ble også såret i de nye sammenstøtene, opplyser en talsmann for byens myndigheter.

Sent onsdag kveld godkjente guvernør Pat McCrory en anmodning fra Charlottes politisjef om å erklære unntakstilstand, slik at nasjonalgarden og delstatspoliti kan gjeninnføre ro og orden og beskytte byens sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Blod på fortauet etter at en demonstrant ble skutt under onsdagens protestmarsj. Foto: Jason Miczek / Reuters
Blod på fortauet etter at en demonstrant ble skutt under onsdagens protestmarsj. Foto: Jason Miczek / Reuters

Obama kondolerer

President Barack Obama har kontaktet borgermesterne i Charlotte, samt i Tulsa i delstaten Oklahoma, der en afroafrikaner fredag i forrige uke ble skutt og drept av politiet. Obama har kondolert de to borgermesterne, og han har bedt myndighetene i Charlotte sørge for å få demonstrasjonene under kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tidligere onsdag antydninger til at det ville oppstå nye sammenstøt i løpet av dagen, etter at byens hvite ordfører og svarte politisjef sto side ved side ved rådhuset og ba innbyggerne beholde roen.

Afroamerikanske ledere som sa de snakket på vegne av familien til Keith Lamont Scott, som ble drept av politiet tirsdag, arrangerte sin egen pressekonferanse og minnet de frammøtte om andre politiskytinger i USA og overgrep mot svarte menn.

Tirsdag kveld begynte flere titall demonstranter å kaste steiner mot politi og reportere, ødela politibiler, stengte deler av en motorvei, og plyndret og satte fyr på en lastebil.