Meny

FN-gransking: Fare for folkemord i Burundi

Burundis regjering står bak systematiske brudd på menneskerettighetene, fastslår en FN-gransking som advarer om risikoen for folkemord i det østafrikanske landet. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burundis regjering står bak systematiske brudd på menneskerettighetene, fastslår en FN-gransking som advarer om risikoen for folkemord i det østafrikanske landet.

FN-granskerne har funnet bevist at regjeringen står bak forsvinninger, seksuelle overgrep og tortur. Over 500 mennesker er henrettet i landet i løpet av halvannet år.

– Grove brudd på menneskerettighetene har funnet sted og skjer fortsatt, og begås primært av folk tilknyttet myndighetene og personer med bånd til dem, konkluderer FNs etterforskere i en rapport som fastslår at ingen blir holdt ansvarlig for de omfattende maktovergrepene.

Les også: Krigsdomstolen skal etterforske uro i Burundi

I rapporten går det fram at man ikke kan utelukke at noen av disse grove bruddene på menneskerettighetene kan karakteriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

– Gitt landets historie, er faren for folkemord stor, advarer granskingsrapporten som er forfattet av tre uavhengige eksperter.

FNs menneskerettighetsråd ga dem i januar oppgaven med å undersøke omfanget av menneskerettighetsbrudd i Burundi etter at landet ble rammet av omfattende voldshendelser i april i fjor. Bakgrunnen var president Pierre Nkurunzizas kontroversielle beslutning om å stille til valg for en tredje periode, et valg han gikk seirende ut av i juli samme år.

Les også: Frykt for folkemord i Burundi

I tiden etter presidentvalget er regjeringskritiske stemmer brutalt stilnet, og drap og angrep er blitt dagligdags i det urolige landet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært