Meny

Putins parti vinner valget i Russland

Russlands president Vladimir Putin Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putins parti Det forente Russland har vunnet flertallet i nasjonalforsamlingen, viser det endelige valgresultatet.

Partiet Det forente Russland har støtte fra 54,2 prosent av velgerne, opplyste den russiske valgkommisjonen da drøyt 98 prosent av stemmene var talt opp.

Partiet ser dermed ut til å ha vunnet 343 av de 450 setene i Statsdumaen, der det i dag har 238 representanter. Det er ny rekord for Det forente Russland.

– Det er åpenbart at det store flertallet av velgerne i praksis stemte for presidenten, sier Dmitrij Peskov, pressetalsmann i Kreml.

– Nok en gang har presidenten fått en imponerende tillitserklæring fra folket, sier han.

Ikke overraskende

Resultatet kan ikke kalles overraskende. Alt da de første valgdagsmålingene kom etter at valglokalene hadde stengt, lå Putins parti an til å få over 50 prosent av stemmene.

Opptellingen av stemmene viser også at Kommunistpartiet og det ultranasjonalistiske partiet Liberaldemokratene ble andre og tredje største parti med henholdsvis 13,5 og 13,2 prosent av stemmene.

Begge disse partiene er støttepartier til Det forente Russland.

De liberale opposisjonspartiene Yabloko og Parnas fikk begge for få stemmer til å komme inn i nasjonalforsamlingen, selv om sperregrensa var blitt senket fra 7 til 5 prosent i forkant av valget.

Les også: Putin anklager Ukraina for angrep på Krim

Lav deltakelse

Valgdeltakelsen søndag var på 47,8 prosent, langt lavere enn i 2011 da 60 prosent av velgerne avga stemme.

– Jeg er skuffet over den lave valgdeltakelsen. Russerne sier fra seg det som kanskje blir deres siste sjanse til å påvirke styresmaktene på en demokratisk måte, sier Mikhail Kasyanov i partiet Parnas.

Opposisjonspolitikeren Dmitrij Gudkov mistet sin plass i nasjonalforsamlingen. Han sier det er nytteløst å stille når folk ikke tror på valgene.

Les også:

Annenhver nordmann mener Putin er en trussel

Putin på Hellas-besøk: – Vesten truer Russlands sikkerhet

Populært