Meny

Filippinene: – Sekkingstad flys ut søndag

Se video i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske gisselet Kjartan Sekkingstad er satt fri, men må tilbringe natt til søndag med gruppen MNLF, som passer på ham til han fraktes ut av øya Jolo.

– Jeg er glad og lettet over at Kjartan endelig er satt fri fra Abu Sayyaf. Det viktigste nå er at han er frisk og ikke skadd på noen måte, sier Sekkingstads bror, Odd-Kåre Sekkingstad, til NTB.

Filippinenes fredsminister Jesus Dureza bekreftet lørdag at Sekkingstad var satt fri av Abu Sayyaf-geriljaen samme dag, og at han var i god form.

56-åringen ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på øya Samal natt til 22. september i fjor.

Ved frigivelsen ble Sekkingstad overlevert til separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som Filippinene har en fredsavtale med. Nordmannen er gjest hos MNLFs leder Nur Misuari natt til søndag ettersom dårlig vær hindret utflyging fra øya Jolo lørdag.

Les også: – Det ble ikke utbetalt løsepenger for Sekkingstad

– MNLF sentrale

Sekkingstad skal ha blitt overlevert til MNLF i kommunen Patikul i Sulu-regionen lørdag rundt klokken 16 lokal tid. MNLF skal ifølge filippinske tjenestemenn ha spilt en avgjørende rolle i forhandlingene for å få nordmannen frigitt.

Antropolog Arne Røkkum er inne på det samme.

– Kontakten med gisseltakerne har gått via MNLF, som er en av to store muslimske organisasjoner i landet. I det siste har det vært daglige tegn på at president Rodrigo Duterte har vært på gli med å innfri politiske krav fra MNLF, og kanskje dette er et svar fra MNLF på at Duterte ser ut til å lytte til og følge opp krav fra muslimske fraksjoner, sier han til NTB.

Sekkingstad er i gode hender hos MNLF, ifølge viseguvernør i Jolo, Abdusakur Tan, som NRK har snakket med.

– Han ville ikke ha vært trygg dersom han var hos folk uten våpen, men der er han trygg, sier Tan.

Les også: Caritas: – Sekkingstad er i gode hender

Se direkterapportering fra NTB lengre ned i artikkelen.

Det norske gisselet Kjartan Sekkingstad er satt fri, men må tilbringe natt til søndag på øya Jolo, ifølge Filippinenes fredsminister. Foto: Privat (NTB scanpix)

Ikke bekreftet

– Filippinske myndigheter har bekreftet at Sekkingstad ikke lenger er i fangenskap hos Abu Sayyaf, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter å ha vært i kontakt med Dureza. Men Utenriksdepartementet kan ikke selv bekrefte at nordmannen er frigitt.

Sekkingstad blir trolig overlevert til filippinske myndigheter søndag, ifølge Brende.

– Ifølge filippinske myndigheter befinner Sekkingstad seg nå på et forholdsvis trygt sted. Vi følger situasjonen nært og arbeider nå sammen med filippinske myndigheter for å bringe Sekkingstad endelig i sikkerhet, sier Brende, som ikke vil slippe gleden løs før nordmannen er i god behold.

Les mer: Duterte: – Det er betalt millioner i løsepenger for Sekkingstad

Artikkelen fortsetter under direkterapporteringen fra NTB.

Usikkerhet om løsepenger

Gisseltakerne skal ha mottatt om lag 5 millioner norske kroner i løsepenger for Sekkingstad, ifølge nettstedet The Philippine Star . Det er ikke kjent hvem som har betalt, men norske myndigheter avviser at de har gjort det. Fredsminister Jesus Dureza sier at det ikke ble utbetalt løsepenger i forkant av frigivelsen, ifølge MindaNews.

Dureza sier han snakket med Sekkingstad på telefon lørdag.

– Takk, president Duterte! var det første nordmannen sa, ifølge ministeren. Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf sammen med de to canadierne John Ridsel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor i september i fjor.

Ridsel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Les også:

Kjartan Sekkingstad tema under Filippinene-møte i Oslo

Harde kamper der Sekkingstad holdes som gissel

Gisseltakere krever 181 millioner kroner for Sekkingstad

Video viser Sekkingstad be for sitt liv

Populært