Meny

Krav om etterforskning av anklager mot Duterte

President Rodrigo Duterte, som har avvist anklagene, var ordfører i Davao i perioden 1988-2013. Foto: Erik De Castro / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet om en etterforskning øker etter at Filippinenes president Rodrigo Duterte er anklaget for å beordre drap på kriminelle og politiske motstandere i sin tid som ordfører.

Det var under en høring i nasjonalforsamlingen torsdag at en selverklært leiemorder fortalte at Duterte i sin tid som ordfører i byen Davao beordret drapene på rundt 1.000 kriminelle og politiske motstandere. Ifølge leiemorderen skjøt og drepte Duterte selv én person da han var ordfører.

Les også:  Militssoldat: – Duterte beordret drap på kriminelle

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ber nå Filippinene tillate en FN-ledet etterforskning av anklagene.

– Det kan ikke forventes at president Duterte selv etterforsker, så det er avgjørende at FN trekkes inn og leder en slik etterforskning, sier Human Rights Watchs Asia-direktør Brad Adams.

Les også:  Duterte truer med å spise Abu Sayyaf-medlemmer

Også fra Washington har det kommet reaksjoner.

– Dette er alvorlige anklager, og vi tar dem seriøst. Vi undersøker nærmere, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Mark Toner.

Også på Filippinene er det tatt til orde for at en etterforskning innledes. Et medlem av underhuset i nasjonalforsamlingen, Edcel Lagman, tok fredag til orde for at det nedsettes en uavhengig kommisjon av tidligere dommere til etterforske saken.

Duterte, som har avvist anklagene, var ordfører i Davao i perioden 1988-2013.

Populært