Kongressrapport: – Snowden er ingen varsler

Edward Snowden holdt pressekonferanse i New York via videolink onsdag. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix
Edward Snowden holdt pressekonferanse i New York via videolink onsdag. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterretningskomiteen i Representantenes hus i USA fordømmer i en rapport Edward Snowden og hevder at flesteparten av dokumentene han har stjålet var forsvarshemmeligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten som ble offentliggjort torsdag, er et offentlig sammendrag av en to år lang undersøkelse av hvordan den tidligere ansatte i National Security Agency (NSA) klarte å fjerne 1,5 millioner hemmelige dokumenter, hva dokumentene inneholdt og hvilken skade dette gjorde.

Les også: – Gjør mer for Snowden på to timer enn advokatene greide på tre år

Snowden hevder han har gjort offentligheten en stor tjeneste ved å lekke tusenvis av hemmelige dokumenter til journalister i 2013. Varslere er «demokratiets siste skanse», sa han onsdag i en videosamtale fra Moskva, der han bor i asyl, til pressefolk i New York. Edward Snowden rømte til Moskva via Hongkong etter avsløringen av dokumentene.

Les også: Obama mener fortsatt Snowden bør vende hjem

Komitéleder Devin Nunes sier Snowden forrådte sine kolleger og sitt land, og at han ser fram til at 33-åringen kommer tilbake til USA der han vil bli stilt til ansvar for de skadelige handlingene sine.

Snowden håper å bli benådet av president Barack Obama før han går av som president, men medlemmene i etterretningskomiteen har sendt et felles brev til presidenten der de ber ham om ikke å benåde Snowden.

Rapporten ble offentliggjort dagen før premieren på Olivers Stones film om Edward Snowden.