Har trolig funnet sagnomsuste «HMS Terror»

I 168 år har historikere og polarentusiaster undret seg over skjebnen til «HMS Terror», som skulle krysse Nordvestpassasjen da alt gikk galt. Nå er det godt bevarte vraket antakelig funnet, helt nord i Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HMS Terror

  • HMS Terror var opprinnelig et bombarderfartøy i den britisk-amerikanske krig av 1812.
  • Skuta ble senere bygget om til oppdagelsesskip, og tjenestegjorde også under George Backs Arktis-ekspedisjon 1836–1837 og Ross-ekspedisjonen i 1839–1843 før Sir John Franklins forsøk på å forsere Nordvestpassasjen i 1845.
  • 12. september 2016 ble det offentliggjort av vraket av skipet er funnet i Terror Bay, på sørvestkysten av kanadiske King William Island. Vraket ble funnet av Arctic Research Foundation, 92 kilometer sør for punktet der det ble forlatt.

Kilde: Wikipedia.

Nordvestpassasjen

Nordvestpassasjen er vannveien fra Europa til Asia, nord for det nordamerikanske kontinent. Da HMS Terror la ut på sin ferd knyttet det seg håp om handelsmessige fordeler til havområdene. At en slik «passasje» i det hele tatt fantes ble først bevist under briten Robert McClures ekspedisjon 1850–54, men det gikk ytterligere 50 år før Roald Amundsen som den første, førte polarskuta Gjøa gjennom passasjen. Tankskipet Manhattan ble det første handelsskipet som forserte Nordvestpassasjen sommeren 1969.

Kilde: SNL.no

Alt tyder på at Sir John Franklins skip ble funnet i begynnelsen av september, 168 år etter at engelskmannen og hans mannskap på 129 omkom under forsøket på å kartlegge en farbar rute gjennom Nordvestpassasjen.

HMS Terror og flaggskipet HMS Erebus ble forlatt av besetningen da de satte seg fast i isen i 1848. De ble gjennomført en rekke leteaksjoner de første 11 årene etter at skipene forsvant, men man fant ingen spor av dem den gang. Mannskapets skjebne forble lenge et mysterium.

For to år siden ble Erebus funnet, og nå later det til at også Terror har kommet til rette i det samme området, øst i Queen Maud Gulf. Funnet ble gjort takket være en lokal kjentmann og stiftelsen Arctic Research Foundation (ARF). Søndag benyttet mannskapet om bord i forskningsskipet Martin Bergmann en liten, fjernstyrt farkost til å manøvrere inn i skipsvraket og lage filmen du kan se over.

«Vi greide ta oss inn i messa, gjennom noen få kahytter og fant matlageret med asjetter og én hermetikkboks på en av hyllene», skriver lederen ekspedisjonen, Adrian Schimnowski, i en e-post til The Guardian.

Les også: Der kysten faller i sjøen

– Masten stakk opp av isen

Kjentmannen Sammy Kogvik satt på den avgjørende ledetråden. Allerede for sju år siden kom han og en jaktkamerat over en tykk trestokk som stakk opp av isen, da de kjørte med snøskuter over islagte Terror Bay.

– Jeg antok at det kunne være et av skipene de har lett etter alle disse årene, sier 49-åringen til det kanadiske magasinet Maclean’s.

De to kameratene tok bilder, men fortalte ingen om oppdagelsen, av frykt for at folk skulle tro de hadde diktet opp det hele. Tidligere denne måneden valgte Kogvik likevel å betro seg til Adrian Shimnowski og mannskapet på Martin Bergmann. De har tatt del i søk etter Terror i høst. Kogvik, som tilhører inuitbefolkningen i Gjoa Haven, var med da funnet ble gjort 3. september.

Maleri av admiral Sir George Back viser HMS Terror ankret opp ved et isfjell nær Baffin Island. Wikimedia Commons/Public Domain.
Maleri av admiral Sir George Back viser HMS Terror ankret opp ved et isfjell nær Baffin Island. Wikimedia Commons/Public Domain.

Ifølge Shimnowski, som kjenner området godt, har det lenge gått historier blant lokalbefolkningen om et sunket skip i Terror Bay, og om «silhuetten av en mast i vannet som er synlig når isen smelter om våren.»
Kogviks beskrivelser førte gruppa nærmest direkte til vraket, som ligger godt bevart på 24 meters dyp.

Les også: Når isen forsvinner

– Stemmer med plantegninger

Det gjenstår å få funnet endelig bekreftet. Blant annet ligger skipet 96 kilometer sør for stedet der eksperter lenge har antatt at det ble knust av isen. Men det meste av observasjonene gruppen hittil har gjort stemmer overens med plantegninger fra 1800-tallet. Nå skal kanadiske arkeologer undersøke vraket.

Vraket mannskapet på forskningsfartøyet fant 3. september har tre brukne master, men står støtt på havbunnen i Terror Bay på King William Island. Skipet beskrives som svært godt bevart. Videobildene viser blant annet metallplatene som skulle forsterke skroget mot isen.

– Vraket er faktisk i så god stand at glassrutene i tre av fire vinduer i akterkabinen der kaptein Crozier sov og arbeidet er intakte, forklarer Schimnowski til The Guardian.

Stillbilde fra videoen mannskapet på forskningsskipet Martin Bergmann filmet i vraket søndag.
Stillbilde fra videoen mannskapet på forskningsskipet Martin Bergmann filmet i vraket søndag.

Arctic Research Foundation er grunnlagt av den kanadiske teknologimagnaten Jim Balsillie, som slo seg opp med Blackberry-telefonene.

Les også: Forskere bekymret over issmeltingen i Arktis

Ombygd krigsskip

Sir John Franklin og mannskapet på de to skipene forlot England i 1845. Skipene var ombygd for ekspedisjonen med det beste av datidens teknologi. Begge ble utstyrt med dampmotorer fra britiske lokomotiv. Skrogene var forsterket for å bedre tåle isens krefter.

Desto større var forskrekkelsen da begge skipene forsvant. Det ble sendt ut en rekke leteekspedisjoner i perioden 1848 til 1866. Enkelte detaljer fra Franklin-ekspedisjonens skjebne ble kjent. Skip hadde frosset fast utenfor nordvestkysten av King William Island, og Franklin døde våren 1847, sammen med flere av sjøfolkene ombord. 105 overlevende bestemte seg for å forlate skipene i april 1848, og forsøkte å ta seg sørover. Samtlige omkom av kulde, utmattelse og sult, flertallet da de forsøkte å ta seg frem til Fort Resolution til fots. Denne utposten ble drevet av Hudson Bay Company, 970 kilometer sørvest for området vrakene ble funnet i.

Kart over den antatte ruta til HMS Erebus og HMS Terror under Sir Franklins forsvunne ekspedisjon. Illustrasjon: Hans van der Maarel/Wikemedia Commons (CC BY-SA 4.0).
Kart over den antatte ruta til HMS Erebus og HMS Terror under Sir Franklins forsvunne ekspedisjon. Illustrasjon: Hans van der Maarel/Wikemedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Sir John Franklin ledet ekspedisjonen fra flaggskipet Erebus, Francis Rawdon Moira Crozier var kaptein på Terror. Målet med ekspedisjonen var å samle magnetiske data i kanadisk Arktis, samt å krysse Nordvestpassasjen. Strekningen hadde på dette tidspunktet vært kartlagt både fra øst og vest, men aldri krysset med skip.

Skipene ble sist observert da de kom inn i Baffinbukta i august 1845.

Les også: Børge Ousland om eventyrlysten og klimaforandringer

Etterlot nødrop i varde

Ved en av de påfølgende leteekspedisjonene ble det i 1859 funnet et hastig nedtegnet notat i en metallboks, i en varde ved Victory Point nord på King William Island. Notatet er datert 25. april 1848, og signert av Crozier og kaptein James Fitzjames. De forteller at Erebus og Terror ble forlatt tre dager tidligere, da de sto fast i isen. Crozier skriver at han nå har kommando over «offiser og mannskap, 105 sjeler», etter at Franklin gikk bort 11. juni 1847. «Totalt har ekspedisjonen mistet 9 offiserer og 15 mann til dags dato», skriver kapteinen.

Stillbilde fra videoen der Arctic Research Foundation gransker vraket de fant tidligere denne måneden.
Stillbilde fra videoen der Arctic Research Foundation gransker vraket de fant tidligere denne måneden.

Crozier og kaptein James Fitzjames undertegnet begge notatet. Opp ned i øverste høyre hjørne har de skrevet: «vi begynner i morgen den 26te, på ferden mot Back’s Fish River.» Det har vært antatt at de overlevende forsøkte å finne veien tilbake til fots, men funnene av vrakene nylig kan åpne for at i hvert fall noen av sjøfolkene forsøkte å ta et av skipene i bruk igjen, skriver The Guardian.

Søk etter de to skipene har blitt gjennomført helt frem til våre dager.

Under ekspedisjoner tidlig på 80-tallet ble det funnet levninger av noen av besetningsmedlemmene. Obduksjoner tydet på at de hermetiserte rasjonene til mannskapet hadde vært forurenset av både bly og botulismebakterier. Muntlige skildringer fra lokalbefolkningen i området om kannibalisme blant desperate besetningsmedlemmer ble delvis støttet av senere rettsmedisinske undersøkelser på begynnelsen av 80-tallet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:31 Den spanske ligaen vil flytte El Clásico på grunn av uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president
Siste nytt
14:31SportDen spanske ligaen vil flytte El Clásico på grunn av uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president
Populært