Russisk metall-gigant farget elva rød

Daldykan-elva ved byen Norilsk ble farget rød av forurensing da en dam ved den lokale nikkelfabrikken rant over i regnet. Bildet er tatt 8. september.
Daldykan-elva ved byen Norilsk ble farget rød av forurensing da en dam ved den lokale nikkelfabrikken rant over i regnet. Bildet er tatt 8. september. Foto: Ho / AFP

Den russiske metallprodusenten Norilsk Nikkel innrømmet mandag at et utslipp fra en av bedriftens fabrikker var ansvarlig for å ha gjort den lokale elven blodrød.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske miljødepartementet startet forrige uke en gransking av episoden, etter at bilder viste Daldykan-elven farget helt rød. Lokale miljøaktivister ga skylden til metallfabrikken Nadezjda, helt nord i Russland.

Norilsk Nikkel er verdens største produsent av nikkel og palladium.

Les også: Svovel fra Nikkel dreper naturen på Kola og i Øst-Finnmark

«Kortvarig misfarging»

Etter først å ha nektet å bekrefte utslippet uttalte Norilsk Nikkel mandag at store mengder nedbør 5. september førte til oversvømmelse i en filtreringsdam ved fabrikken, som førte til utslippet i elven, melder nyhetsbyrået AFP.

– Tross den kortvarige misfargingen av vannet utgjør ikke hendelsen en fare for mennesker eller dyrelivet i elven, het det i en uttalelse fra metallprodusenten.

Miljøaktivister mente på sin side det er for tidlig å si noe om eventuelle skadevirkninger mens den offisielle granskingen fremdeles pågår.

– Man kan ikke bare fastslå at det ikke er et problem. Akkurat nå er det en kommisjon fra miljøverndepartementet på stedet, sa den russiske Greenpeace-talsmannen Alexej Kiseljov til AFP mandag.

Kiseljov sier etterforskning av forurensning fra Norilsk Nikkels fabrikker er svært krevende da infrastrukturen ligger i avsidesliggende områder og bedriften kontrollerer adgangen til hele Taymy-halvøya, som ligger mellom Kara- og Laptev-havene i russisk arktis.

Les også: – Ti prosent av villmarken tapt på 20 år

– Renvasket av lokale medier

Grupper som representerer urbefolkningen i området sier lokale medier gjorde sitt ytterste for å renvaske selskapet, og ikke informerte befolkningen skikkelig etter hendelsen.

– I en nyhetsmelding ble det hevdet at elvefargen var naturlig, og stammet fra leire. Det er bare latterlig for lokale innbyggere, sier urbefolkningsaktivisten Sidor Tsjuprin til AFP.

Han anklaget Norilsk Nikkels arbeidere for lave sikkerhetsstandarder, og sier lokalbefolkningen er bekymret for Daldykan-elven fordi de fisker i en annen elv nedstrøms.

– [Folk ved fabrikken] bryr seg ikke om forurensning, fordi de alle har hjem på fastlandet, sier han til AFP, med henvisning til sentrale deler av Russland.

Tsjuprin sier også at det ikke finnes miljømyndigheter basert på den avsidesliggende Taymyr-halvøya, og at lokalbefolkningen strever med å stille den store metallprodusenten til ansvar.

– Selvsagt er dette i deres interesse, sa han om Norilsk Nikkel.

– Vi er ikke eksperter, alt vi kan gjøre er å ta et bilde.

Les også: Bellona: Russland vil sette opp nye radioaktive batterier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært