Varmerekorder falt i hopetall

Britene kan glede seg over et særdeles varmt høstvær. Tirsdag ble det målt over 34 grader i Kent, den varmeste dagen hittil i år og den varmeste septemberdagen som er målt på over 100 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Gravesend i Kent stanset gradestokken på 34,4 grader tirsdag, melder BBC. Det er den varmeste septemberdagen som er registrert siden 1911. Og ifølge meteorologene er det også den varmeste dagen i landet i år.

Britiske helsemyndigheter advarer om at hetebølgen kan være farlig for utsatte grupper som eldre og syke og oppfordrer folk til å ta sine forholdsregler.

Og mens det sørlige England opplever sommer i september, varsler meteorologene om store nedbørsmengder og flomfare i Nord-England og Skottland de kommende dagene.

Les også: 2016 kan gi varmerekord for tredje gang på tre år

Varmerekorder også i Norge

Også over store deler av Norge sto rekorder for fall da temperaturer på over 27 grader ble registrert tirsdag. I Sør-Norge fristet badevannet mange, selv om vi er midt i den første høstmåneden.

På målestasjonen på Våland i Stavanger ble det satt rekord med hele 27,3 grader tirsdag. Ikke siden målingene startet i Rogaland for mer enn 100 år siden har det blitt registrert en så høy temperatur i september.

– Det er spesielt Vestlandet som har markert seg med høye temperaturer tirsdag. Men det har vært ganske varmt helt opp til Helgeland egentlig, sier vakthavende meteorolog Marit Helen Jensen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Også i fjellet ble det tirsdag meldt om rekordvarme for årstiden, med godt over 14 grader mange steder.

Les også: Værmelding frem til år 2100: – Mer regn i vente

Fønvind

Ved en rekke enkeltstasjoner i nettverket meteorologene samler sine data fra er det meldt om nye varmerekorder. Det er et markert høytrykk over Norden i kombinasjon med sørlig varm vind fra kontinentet som er årsaken til sommertemperaturene.

– Vestlandet og Sørlandet har hatt en slags fønvind fra kontinentet. Det er bare rundt Oslofjorden vi ikke har hatt rekordmålinger tirsdag, men det skyldes at det lå tåke over området og at solen brukte litt tid på å bryte gjennom, sier Jensen.

Les også: Forskere advarer om at havet blir «sykere»

– Bismak

I Oslo ble det også for lenge siden målt rekordvarme i september. I 1880 ble det målt 27,3 grader i hovedstaden selv om høsten allerede hadde meldt sin ankomst ifølge kalenderen.

– Det er vanskelig å knytte dette til klimaendringer. Når varmerekorder ryker, betyr det at vi aldri tidligere har målt slike temperaturer. Men det er enkeltmålinger, mens klima er vær over lang tid. Personlig synes jeg det er en glede med en liten bismak når rekorder blir slått, for det betyr jo at det aldri tidligere har vært så varmt, sier Jensen.

Sjekk været der du er

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært