Delstatskartet gir Trump få veier til Det hvite hus

Donald Trump snakket til entusiastiske tilhengere i Pensacola i Florida forrige uke. Nye meningsmålinger i den viktige delstaten viser at han har en knapp ledelse på rivalen Hillary Clinton der. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix.
Donald Trump snakket til entusiastiske tilhengere i Pensacola i Florida forrige uke. Nye meningsmålinger i den viktige delstaten viser at han har en knapp ledelse på rivalen Hillary Clinton der. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix. Foto: Mike Segar / Reuters

Donald Trump er nesten helt avhengig av å vinne Florida for å få nok valgmenn til å kunne vinne presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymrede demokrater ser at Trump haler innpå Hillary Clinton på meningsmålingene, også i flere av de viktige vippestatene. Men den demokratiske kandidaten har fortsatt et stort forsprang i antall sannsynlige valgmenn.

Det er svært vanskelig for Trump å vinne valget hvis han ikke vinner de 29 valgmennene fra Florida, den største av de tradisjonelle vippestatene, viser en oversikt fra The New York Times.

Les også: Trump avbrutt av demonstranter

Uten Florida er han helt avhengig av å vinne så godt som alle de resterende vippestatene, noe som er lite sannsynlig med mindre det skjer noe dramatisk i valgkampens siste to måneder.

Dødt løp i Florida

De siste meningsmålingene viser at det nå er dødt løp i det amerikanerne kaller «solskinnsstaten». RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger gir Trump en knappest mulig ledelse i Florida på 0,1 prosentpoeng.

Men i andre store vippestater, som Ohio (18 valgmenn) og Pennsylvania (20), har Clinton en ledelse på henholdsvis 2,5 og robuste 6,2 prosentpoeng.

Les også: Clinton: – Jeg trodde ikke det skulle bli en stor greie

Om Clinton vinner de to statene, blir det fortsatt svært vanskelig for Trump å nå 270 valgmenn, antallet som trengs for å vinne.

Hadde valget vært i dag og resultatet stemt overens med meningsmålingene, ville Clinton likevel vunnet med 311 mot 227 valgmenn.

Clinton leder i dag

USAs valgordning gjør at en kandidat er nødt til å vinne et flertall av de 538 valgmennene som er på valg i landets 50 delstater og i hovedstaden Washington. Får man flest stemmer i en delstat, går samtlige valgmenn til den kandidaten.

Clinton er så godt som sikret å vinne 209 valgmenn mot Trumps 154, viser RealClearPolitics' oversikt over vippestater. Dermed trenger Clinton 61 av de 175 valgmennene fra de 13 delstatene nettstedet regner som vippestater.

Selv enkelte delstater som tidligere har blitt regnet som trygge for republikanerne, som Georgia og Arizona, er nå i spill og regnes som vippestater.

Clinton har bedre valgkampapparat

Valgsystemet gjør at det i sikre delstater, som New York, California og Texas, knapt merkes at det er valgkamp.

I vippestatene blir derimot TV-kanalene fylt med politisk reklame, folk blir oppringt og frivillige banker på dører for å overbevise naboene sine om hvem de bør stemme på.

Der Trump stort sett har satset på gratis medieeksponering og store valgmøter, har Clinton bygd opp et stort nettverk av valgkontorer med folk som er villig til å ta telefonen fatt eller går fra dør til dør.

Bekymrede demokrater

Likevel er mange demokrater bekymret over at Trump har halt innpå det som for noen uker siden så ut som en komfortabel Clinton-ledelse på de nasjonale meningsmålingene.

Nå leder demokraten med 3 prosentpoeng etter en jevn nedgang fra toppen på 7,9 prosentpoeng i august. Og bekymringen har ikke blitt mindre etter at Clintons lungebetennelse i helgen gjorde at spørsmålene om 68-åringens helse flyttet seg fra konspiratoriske nettsider til de toneangivende mediene.

Om Trump og Clinton ender opp med like mange valgmenn, 269, er det opp til Representantenes hus i Kongressen å stemme fram landets neste president. Der ligger republikanerne an til å beholde sitt flertall.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært