Statoil borer verdens varmeste brønn på Island

Island er en vulkansk aktiv øy med blant annet spektakulære geysirer. Nå vil Statoil teste om det er mulig å hente opp vann fra glovarme kilder langt under jordoverflaten og bruke det til kraftproduksjon
Island er en vulkansk aktiv øy med blant annet spektakulære geysirer. Nå vil Statoil teste om det er mulig å hente opp vann fra glovarme kilder langt under jordoverflaten og bruke det til kraftproduksjon Foto: Solveig Vikene / NTB scanpix

Statoil skal bore verdens varmeste geotermiske prøvebrønn på Island. Målet er å finne ut om vann hentet opp fra varme kilder dypt under jordoverflaten kan brukes til kraftproduksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil samarbeider med islandske selskaper om prosjektet, som finner sted på halvøya Reykjanes sørvest på Island.

På lang sikt kan geotermisk energi bli en fornybar energikilde med potensial. Statoil har pågående forskning på feltet for å vurdere den teknologiske og økonomiske levedyktigheten til denne energikilden. Forskningsprosjektet på Island er en viktig del av dette arbeidet, skriver selskapet i en pressemelding.

Prosjektet skal utforske mulighetene for å utvinne fornybar energi ved å bore brønner ned til fem kilometer under jordoverflaten. Der finnes damp som holder rundt 400-500 grader celsius, varmet opp av magma fra jorden.

Dampen skal hentes opp til overflaten og brukes til å produsere elektrisitet i dampturbiner.

Boreprosjektet skal etter planen fullføres i løpet av 2016, før prosjektet går inn i en testperiode.

Les også:

Statoil vil bore 5 til 7 letebrønner i Barentshavet neste år

Førjulsgave fra Statoil

Sætre: – Bra for klimaet å bygge ut Lofoten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært