Skal bruke ørner mot dronetrafikk

En ørn leid fra bedriften «Guard from Above» fanger en drone i lufta under en tidligere øvelse nederlandsk politi gjennomførte i Katwijk.
En ørn leid fra bedriften «Guard from Above» fanger en drone i lufta under en tidligere øvelse nederlandsk politi gjennomførte i Katwijk. Foto: Koen Van Weel / Afp

Nederlandsk politi blir det første til å bruke ørner til å sette droner ut av spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Nederland tar i bruk en flere århundrer gammel tradisjon for å løse det høyst moderne problemet med økende antall droner i luften.

– Det er en ikke-teknologisk løsning på et høyteknologisk problem, sier polititalsmann Dennis Janus til AFP, mens betjenter og deres bevingede venner ga sin første offentlige demonstrasjon mandag.

En serie tester av dyras egenskaper har blitt gjennomført siden tidlig i 2015, og den nederlandske politistyrken annonserte mandag at resultatene har vært gode.

Ørnene skal nå sendes opp hvor enn droner antas å utgjøre en risiko for publikum, som ved sensitive statsbesøk eller dersom de små fjernstyrte farkostene kommer for nær flyplasser.

Les også: Styrer droner med tankekraft

Tror dronene er bytte

Målet med forsøkene var å finne den beste metoden for å sette dronene ut av spill.

– Ingen av ørnene kom til skade, mens ingen av dronene klarte seg, sier Janus. Han avviser innvendinger som har kommet fra dyrevernsgrupper.

– Ørnene betrakter dronene som bytte og avskjærer dem i flukt, før de lander et sted de kjenner seg trygge. Dronen er da fortsatt mellom klørne deres.

Nederlandsk politi har gått til anskaffelse av sine egne fugler, som har blitt fem måneder gamle og skal settes inn der de behøves. Disse kommer i tillegg til mer tradisjonelle dyrerekrutter som hunder og hester.

Les også: Droner over folkemengder blir forbudt

I bruk fra neste sommer

Omkring 100 politibetjenter skal læres opp i arbeidet med ørnene, og den nederlandske «flyvende patruljen» kan være i operativ tjeneste allerede neste sommer.

I mellomtiden vil politiet bruke fugler de har leid av et spesialistselskap.

Som i andre land vekker det økende antall droner i lufta bekymring i Nederland. Det er særlig områder som flyplasser og avgrensede, sensitive områder man er urolig for.

– Vi har ikke funnet noen bedre metode for å avskjære dronene, men vi fortsetter å undersøke andre muligheter, sier Janus.

Han peker på forslag som nett eller å overta styringen av dronene digitalt.

Les også:

Vil fremstille selvbyggende droner i laboratorium

Droner skal vokte broene

Ørner kan bli droneflygernes verste fiende

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært