Rykter og spekulasjoner om Clintons og Trumps helse

Beskjeden om Clintons lungebetennelse vekker blandede reaksjoner blant velgerne. Se video i vinduet over.

Hillary Clintons lungebetennelse har på nytt gjort helse til et sentralt tema i den amerikanske valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen måtte demokratenes presidentkandidat, som fyller 69 år i oktober, i all hast forlate markeringen for 15-årsdagen av terrorangrepene mot USA, fordi hun følte seg uvel.

Få timer senere fortalte legen hennes at hun hadde pådratt seg en lungebetennelse og gikk på antibiotikakur.

Nå har Hillary Clinton fått beskjed om å ta det med ro et par dager, og hun har derfor måttet avlyse planlagte valgkamparrangementer i California.

Eldste noensinne

Sammenlignet med den ungdommelige Barack Obama er Hillary Clinton og hennes 70 år gamle republikanske rival Donald Trump nærmest for pensjonister å regne, med de helseplager som følger med alderen.

Dersom Trump vinner valget i november, vil han bli den eldste som noensinne flytter inn i Det hvite hus. Clinton vil bli den nest eldste om hun vinner, bare forbigått av Ronald Reagan.

Det er derfor all mulig grunn til å stille spørsmål ved helsen deres, mener kommentatoren Jack Shafer på nettstedet Politico.

Les også: Clinton avlyser California-tur på grunn av helsen

Konspirasjonsteorier

Clintons helsetilstand har i årevis vært gjenstand for spekulasjoner og konspirasjonsteorier.

Lisa Bardack, som har vært fastlegen hennes siden 2001, offentliggjorde i fjor en helseattest der det blant annet gikk fram at hun har hatt blodpropp og i snart 20 år har gått på blodfortynnende medisin.

Hillary Clinton lider i likhet med mange andre kvinner på sin alder også av lavt stoffskifte og tar medisiner for dette.

I 2012 besvimte Clinton som følge av en mageinfeksjon og pådro seg en hjernerystelse, men ifølge Bardack trener hun regelmessig, har et sunt kosthold og har god helse for alderen.

Les også: Lege: – Clinton har lungebetennelse

Dement epileptiker

Hillary Clintons politiske motstandere har på ingen måte slått seg til ro med helseattesten og konservative nettsteder sprer til stadighet rykter og spekulasjoner om helsetilstanden hennes.

Påstander om slagtilfeller og demens er forsøkt dokumentert med en helseattest, men den er ifølge Clintons fastlege forfalsket.

Den falske helseattesten er også ledsaget av et like falskt MR-bilde av Clintons hjerne og konkluderer med at Clinton blant annet lider av ukontrollert skjelving, epilepsi, hukommelsestap og til tider har «black outs».

Les også: Clinton ble uvel under minnemarkering i New York

Psykopat

Donald Trump har også vært gjenstand for rykter og spekulasjoner når det gjelder helsen, og han fikk nylig stilt diagnosen psykopat på direktesendt TV av Barack Obamas tidligere valgkampleder David Plouffe.

– Han faller helt klart innenfor den medisinske definisjonen, hevdet Plouffe overfor NBC.

I motsetning til Clinton har Trump aldri lagt fram noen helseattest, bortsett fra et kortfattet brev fra sin mangeårige lege Harold Bornstein.

Bornstein skriver at resultatene fra Trumps siste helsesjekk var «forbausende fortreffelige» og betegner hans fysiske styrke og utholdenhet som «ekstraordinær».

Trump har hele livet vært avholdsmann og har aldri røykt. Dersom han vinner valget, vil han være den friskeste personen som noensinne inntar Det hvite hus, hevder Bornstein.

Les også: Clinton angrer på at hun satte Trump-tilhengere i bås

Uavhengig helsesjekk

Den største forskjellen på de to kandidatene, er at Clinton ser ut til å bruke mindre sminke enn Trump, konstaterer Jack Shafer i Politico.

Flere andre ledende kommentatorer mener begge de to kandidatene bør legge fram grundige helseattester, skrevet av uavhengige leger.

– Fotball- og baseballspillere må gjennomgå tøffe fysiske tester for å få kontrakt, og kanskje bør vi kreve det samme av presidentkandidater, mener Dan Diamond i Politico.

– Da vil man bli spart for mange fantasifulle spekulasjoner, mener han.

Les også: Trump: – Clinton kunne skutt noen uten at det fikk følger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært