Erdogan forsvarer avsettelsen av ordførere

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan uttaler at de 28 tyrkiske ordførerne burde vært avsatt for lenge siden. Foto: Yasin Bulbul / Reuters / NTB scanpix.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan uttaler at de 28 tyrkiske ordførerne burde vært avsatt for lenge siden. Foto: Yasin Bulbul / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Istanbul (NTB-AP): Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forsvarer avsettelsen av 28 ordførere i kurdiskdominerte områder, og sier tiltaket skulle vært gjort lenge før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 av ordførerne hevdes å være koblet til det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), mens de fire andre knyttes til sommerens kuppforsøk og den angivelig ansvarlige muslimske predikanten Fethullah Gülen.

– Jeg mener dette er et steg vi burde tatt for lenge siden. Dere, som ordførere og lokalpolitiske ledere, kan ikke stå fram og støtte terrororganisasjoner. Det har dere ikke autoritet til, sier Erdogan.

Han hevder de avsatte ordførerne var en trussel mot den tyrkiske stat, og at de sender statlige midler til fjellområdet i Sørøst-Tyrkia der PKK angivelig opererer fra.

– De frakter eksplosiver, de er en konstant trussel mot området, sier Erdogan.

Demonstrasjoner

Tyrkisk politi brukte natt til mandag tåregass og vannkanoner mot demonstranter som protesterte mot at de 28 folkevalgte lokalpolitikerne i kurdiskdominerte byer ble avsatt av regjeringen.

Innenriksdepartementet sa at avgjørelsen om å kaste ordførerne er i tråd med et dekret som ble utstedt etter det mislykkede kuppforsøket i sommer.

Tyrkia erklærte unntakstilstand etter kuppforsøket 15. juli. Siden da er titusener av offentlige ansatte suspendert på grunn av mistanker om koblinger til terrororganisasjoner.

USA bekymret

Regjeringen sier at når lokale myndigheter «blir påvirket av terrororganisasjoner, er det statens fremste plikt å innføre tiltak mot dem som har forgrepet seg mot folkets vilje».

USA har gjennom sin ambassade i Ankara uttrykt bekymring for regjeringens handlinger, og håper folket raskt blir gitt mulighet til igjen å velge sine representanter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært