Dødt løp i Kroatia-valg

Andrej Plenkovic, lederen for det konservative partiet HDZ, avla stemme i Kroatias hovedstad Zagreb søndag. Foto: Antonio Bronic / Reuters / NTB scanpix
Andrej Plenkovic, lederen for det konservative partiet HDZ, avla stemme i Kroatias hovedstad Zagreb søndag. Foto: Antonio Bronic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nyvalget i Kroatia, som man håper skal bidra til å løse den politiske krisen i landet, ser ut til å ha endt svært jevnt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatene fra søndagens valg er ikke klare, men ifølge valgdagsmålinger ligger det an til en knepen seier for sentrum-venstre-koalisjonen til tidligere statsminister Zoran Milanovics.

Prognosene gir denne koalisjonen, som har Sosialdemokratene i spissen, 57 eller 58 representanter i nasjonalforsamlingen. Det konservative partiet HDZ ligger an til å få 57 representanter, ifølge målingene.

Ingen av dem vil dermed få flertallet av de 151 representantene i nasjonalforsamlingen, og en ny regjering kan komme til å få like kort levetid som den forrige da de konservative fikk fem måneder ved makten.

Joker

Partiet Most, som satt i regjering med HDZ, ser nok en gang ut til å bli en joker i kroatisk politikk. Ifølge valgdagsmålingene ligger partiet an til å få 11 representanter i nasjonalforsamlingen.

Most står den katolske kirke nær og har mer til felles med HDZ enn med SDP.

Økonomiske utfordringer

Kroatia sliter med svak økonomi, og den nye regjeringen vil ikke bare måtte styre på et vaklende politisk grunnlag, men også måtte fatte upopulære beslutninger for å møte de økonomiske utfordringene.

Landet opplevde økonomisk vekst i fjor, men dette var etter en seks år lang periode med økonomisk tilbakegang. Fortsatt ligger arbeidsledigheten på over 13 prosent.

Høyreekstreme

Kroatia anklages også for å flørte med høyreekstremisme. I sommer var to kroatiske ministre til stede under avdukingen av en statue av ultranasjonalisten Miro Baresic, som på 1970-tallet drepte Jugoslavias daværende ambassadør til Sverige.

Baresic var også en åpen beundrer av det fascistiske Ustasja-regimet i Kroatia under andre verdenskrig.

Serbia, som lå i krig med Kroatia på 1990-tallet, har anklaget den kroatiske regjeringen for å stå bak "nazismens gjenfødelse". Samtidig har kroatiske politikere beskyldt regjeringen i Serbia for ytterliggående nasjonalisme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært