Russisk åpning for de små

Partiet til den russiske presidenten Vladimir Putin, Det forente Russland, ventes igjen å dominere valget til ny nasjonalforsamling 18. september. Men det er et stort spørsmål hvor mange russere som faktisk vil møte opp og stemme på partiet.
Partiet til den russiske presidenten Vladimir Putin, Det forente Russland, ventes igjen å dominere valget til ny nasjonalforsamling 18. september. Men det er et stort spørsmål hvor mange russere som faktisk vil møte opp og stemme på partiet. Foto: Pool / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang på ni år har uavhengige kandidater en reell mulighet til å kapre en plass i Russlands folkevalgte forsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om en uke er det valg til ny nasjonalforsamling i verdens største land.

– De mest optimistiske i Russlands liberale opposisjon håper på 20 uavhengige Duma-medlemmer, sier seniorrådgiver Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité.

Russland-forsker Helge Blakkisrud tør ikke gjette på et antall.

– Men jeg er ganske sikker på at vi får enkelte «slengere» fra nasjonalistiske og liberale partier inn i Statsdumaen, sier han til NTB.

Russisk politikk er totalt dominert av Vladimir Putins parti Det forente Russland og tre «lojale» partier som så å si alltid støtter presidenten.

– Lyspunkt

Hvis kandidater utenfor de fire store partiene kommer inn i Dumaen og får en talerstol, kan det bety noen flere kritiske spørsmål mot Putin.

– Fremgangen er liten, og forhåpningene små, men det finnes lyspunkter. Dette er første gang så mange reelle opposisjonskandidater stiller og faktisk har en sjanse til å bli valgt inn, sier Wetteland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at Russland har gått tilbake til et kombinert valgsystem. Det innebærer at halvparten av de 450 representantene skal velges proporsjonalt fra partilister, mens et tilsvarende antall velges fra enmannskretser.

Les også: Trump tviler på russisk innblanding i valget

Endret spillereglene

Dette systemet ble avskaffet da Putin strammet grepet etter gisseltragedien på en skole i Beslan i 2004, men gjeninnføres altså nå.

Beslutningen ble tatt etter at anklager om valgfusk utløste store demonstrasjoner etter parlamentsvalget i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I stedet for å etterkomme kravet om nyvalg endret man igjen på spillereglene, sier Blakkisrud, som leder NUPIs avdeling for Russland og Eurasia.

– Det gjør det lettere for partier å registrere seg. På papiret er det bra, men i praksis har det ført til stor fragmentering og mange rivaliserende småpartier. I dag finnes det 70 registrerte partier, men kun en håndfull har mer enn 1 prosents oppslutning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enmannskretsene senker terskelen for deltakelse og gjør at flere aktører har en mulighet. Men Det forente Russland sitter med de «administrative ressursene» og kan mobilisere statsapparatet til støtte for sine kandidater.

Les også: Trump: – Putin er en mye bedre leder enn Obama

Splittet opposisjon

Den liberale opposisjonens forsøk på å samle seg om et felles valgfremstøt brøt sammen på spektakulært vis i vår da prosjektets leder, Mikhail Kasianov, bokstavelig talt ble tatt med buksene nede på TV.

I tillegg sliter opposisjonen med liten troverdighet og intern splittelse mellom nasjonalister, liberale og venstreradikale.

– Luften har gått ut av den felles opposisjonen som ble etablert i 2011, konstaterer Blakkisrud.

Han tror ikke på noen gjentakelse av demonstrasjonene i 2011.

Les også: Putin og Erdogan vil gjenopprette forholdet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikabelt

Sperregrensen på 5 prosent gjør det også vrient å komme inn i Dumaen. Opposisjonen har derfor forsøkt å mobilisere støtte til sterke kandidater i enmannskretser. Den tidligere oljefyrsten Mikhail Khodorkovskij har støttet 19 kandidater gjennom stiftelsen Open Russia.

Men mange opposisjonelle betaler en høy pris for sitt politiske engasjement.

Aleksej Navalnyj opplevde at broren ble fengslet og han selv fratatt muligheten til å stille til valg.

Boris Nemtsov fra partiet Parnas ble skutt og drept rett ved Kreml i fjor vinter.

Les også: May og Putin vil møtes snart