Lasarus-is:

Når isen forsvinner

Se video.

En type is kan faktisk bli sterkere når den smelter. Det skaper problemer for dem som planlegger mer skipsfart i Arktis om sommeren. Forskere fikk erfare at isen er lunefull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARKTIS: Globale klimaendringer gjør at havisen i Arktis smelter stadig raskere. Det gir større mulighet for at skip og andre konstruksjoner kan ferdes i arktiske farvann. Men så enkelt er det nok ikke.

Ethvert skolebarn vet at isen smelter om sommeren og fryser om vinteren. Men prosessen er ikke så enkel i Arktis, hvor én type sjøis, kalt en isrygg, faktisk kan bli sterkere om sommeren på grunn av smelting.

Tenk på det som Lasarus-is: i stedet for å smelte bort til ingenting i den arktiske sommervarmen, kommer noen isrygger tilbake til livet som Lasarus i Bibelen, og er sterkere på slutten av sommeren.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Undervannseventyr i Arktis:

Dette tilsynelatende motstridende funnet er av stor betydning. Isdekket i Arktis om sommeren krymper år for år, og potensialet for trafikk i nordlige farvann øker.

Forskere spår at skip vil være i stand til å seile direkte over Nordpolen i 2050. Den nordlige sjøruten, som strekker seg fra Nord-Atlanteren langs den nordlige kysten av arktisk Russland til Asia, reduserer fraktavstanden mellom Europa og Asia med så mye som 40 prosent i forhold til å reise via Suez-kanalen. Mens lave oljepriser har redusert trafikken på denne ruten til bare 18 skip i 2015, tok 71 skip ruten i 2013 med mer enn 1,3 millioner tonn last.

På tross av variasjonen i antall, er trenden klar. Ingeniører trenger så mye informasjon som mulig når de skal designe skip og andre offshorestrukturer for en fremtid som kan inkludere reise gjennom polare havområder.

Det er der forskningen til Aleksey Shestov kommer inn. Han er postdoc ved NTNUs Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology Programme, eller SAMCoT.

(Saken fortsetter under)

Aleksey Shestov jobber på isen mot slutten av Norsk Polarinstitutts N-ICE-ekspedisjon. Foto: Marcel Nicolaus/Gemini
Aleksey Shestov jobber på isen mot slutten av Norsk Polarinstitutts N-ICE-ekspedisjon. Foto: Marcel Nicolaus/Gemini

Isfjell sjeldne, isrygger vanlige

Shestov studerer isrygger, store folder i havisen som dannes når isflak smeller sammen. Det som gjør isrygger spesielt interessante for både skips- og offshorekonstruksjoner som oljeplattformer er at de er langt mer vanlige enn isfjell.

– Risikoen for å støte på et isfjell er så lav at det er noe som skjer én gang hvert 100. år. Det betyr at det bare er 1 prosent sjanse for at det skjer i løpet av ett år, sier Shestov.

I kontrast må skip og offshorestruktur designes for å møte isrygger hver dag.

Shestov er spesielt interessert i å forstå de kompliserte fryseprosessene som foregår inne i en isrygg. Måten isryggen fryser til over tid styrer delvis hvor stor og sterk den blir.

(Saken fortsetter under)

Å samle data på isen krever nøyaktighet. Foto: Aleksey Shestov, NTNU SAMCoT, UNIS
Å samle data på isen krever nøyaktighet. Foto: Aleksey Shestov, NTNU SAMCoT, UNIS

Shestov hadde en uvanlig mulighet for å se på hva som skjer med isrygger i løpet av sommeren i fjor da han brukte en del av mai og deler av juni ombord forskningsfartøyet RV «Lance».

Fartøyet tilbrakte seks måneder i de arktiske farvannene nord for Svalbard for et multinasjonalt forskningsprosjekt koordinert av Norsk Polarinstitutt for å studere ung, første-års havis.

Les også: Den farlige isen i Antarktis

Saltinnhold er nøkkelen

Hvis du kunne klippe en isrygg i to, ville det du så over vann være ryggen, som forskerne kaller «seil», og en utvekst under vann som forskerne kaller «kjølen». Den flate havisen rundt ryggen selv kalles pakkis. Kjernen i ryggen består av blokker av havis som smalt sammen og deretter ble frosset fast.

Blokkene av is som danner midten av ryggen har hull mellom dem, som ikke overraskende er fylt med sjøvann. Sjøvann, som er salt, fryser ved en lavere temperatur enn friskt vann, slik at det kan forbli i væskeform selv når befinner seg inne i kjernen av isryggen.

(Saken fortsetter under)

Forskere studerer isrygger i Arktis. Overraskende nok kan isen bli sterkere når den smelter. Foto: Anaïs Orsi/Gemini
Forskere studerer isrygger i Arktis. Overraskende nok kan isen bli sterkere når den smelter. Foto: Anaïs Orsi/Gemini

– I løpet av vinteren fryser isrygger kraftig til, og de kan vokse på grunn av nedkjølingen slik at mer og mer is dannes rundt ryggen, forklarer Shestov. Når våren kommer med sine varmere temperaturer, smelter isryggene, både ovenfra og nedenfra. Men her kommer overraskelsen:

Etter hvert som isryggen smelter fra toppen, dannes dammer av ferskvann rundt seilet av isryggen. Om dette ferskvannet sildrer inn i kjernen av ryggen, blir sjøvannet som er fanget mellom isblokkene i ryggen mindre salt.

– Dette ferskvannet hjelper til med å konsolidere ryggen, for når det erstatter saltvannet, kan det trekke ut kulden fra isen i ryggen og fryse til, sier Shestov. – Så isryggen styrker seg faktisk i løpet av sommeren. Den smelter fortsatt, men det er også iskaldt inne i ryggen.

På grunn av denne vekselvirkningen mellom is og ferskvann kan isrygger være sterkere enn de ser ut til om du bare ser på størrelsen.

Les også: Fartøy for Arktis

Førstehånds erfaring med tining

Mens Shestov har bakgrunn som fysiker og matematiker, har tilknytningen til SAMCoT og arbeidet ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard, ført til at han tilbringer mer og mer tid ute i felten med å måle isrygger og å utvikle fysiske modeller av hvordan de vokser og tiner.

(Saken fortsetter under)

RV Lance i isen mens forskerne drar ut for å måle. Foto: Anaïs Orsi/Gemini
RV Lance i isen mens forskerne drar ut for å måle. Foto: Anaïs Orsi/Gemini

Noen ganger tar dette arbeidet en overraskende vending, slik den gjorde i løpet av de siste dagene av N-ICE-cruiset i juni i fjor. På det tidspunktet var «Lance» forankret til et tynt isflak som var flere kilometer på tvers, hvor Shestov og en rekke andre forskere befant seg for å gjøre målinger.

Alle visste at isflaket ville smelte. Det var en del av grunnen til at de hadde ankret opp til det, slik at de kunne måle hva som skjedde med temperaturer og saltholdighet etter som isflaket smeltet bort. Men da isflaket endelig brøt opp, skjedde det svært raskt.

– Plutselig dukket sprekker opp ved skipet. Vi var rett ved iskanten, og utsatt for det åpne havet. En liten dønning var alt som trengtes, skrev Mats Granskog, sjefsforsker for cruiset i et blogginnlegg for prosjektet.

– I løpet av noen minutter hadde isflaket vårt smuldret opp i mindre flak, ikke større enn noen titalls meter.

Les også: 111 dager innefrosset i isen

Holdt seg rolig og fortsatte med å filme

Shestov så med fascinasjon på isflaket som brøt opp. Mye av utstyret hans var fortsatt ute på isen, der han opprinnelig hadde planlagt å fortsette arbeidet. Men da isen begynte å bryte opp, visste han at det ville skje relativt raskt.

(Saken fortsetter under)

Hele mannskapet. Foto: N-ICE-ekspedisjonen
Hele mannskapet. Foto: N-ICE-ekspedisjonen

– Jeg var overrasket over at noen av kollegene egentlig tenkte å jobbe videre etter at vi så en del av flaket bryte opp. De trodde at alt vi trengte å gjøre var å justere forankringslinen og fortsette, men da flaket begynte å bryte opp, var det et klart signal om at det var på tide å skynde seg.

Det tok minst to timer å ta hele det vitenskapelige utstyret av isen, men mannskapet klarte å gjøre det uten å miste noe. Shestov lagde en video av opplevelsen.

– Jeg bare prøvde å beholde roen og gjøre den jobben som var nødvendig, sier han.

Referanser:

Thermodynamic consolidation of ice ridge keels in water at varying freezing points. AS Shestov and AV Marchenko. Cold Regions Science and Technology 121:1-10 · January 2016

The consolidation of saline ice blocks in water of varying freezing point: Laboratory experiments and computer simulations. AS Shestov and AV Marchenko. Cold Regions Science and Technology 122:71-79 · February 2016

Artikkelen er opprinnelig publisert på Gemini.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Mann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega
Siste nytt
06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeMann utsatt for uprovosert vold fra ungdomsgjeng i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega
Populært