Clinton angrer på at hun satte Trump-tilhengere i bås

Hillary Clinton talte fredag kveld på en innsamlingsgalla i regi av LGBT for Hillary på Cipriani i New York. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix
Hillary Clinton talte fredag kveld på en innsamlingsgalla i regi av LGBT for Hillary på Cipriani i New York. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hillary Clinton beklager å ha stemplet halvparten av Donald Trumps tilhengere som rasister, sexister, homofober, fremmedfiendtlige eller islamofober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clintons uttalelser har skapt kraftige reaksjoner, og lørdag sier hun at hun beklager å ha kalt rivalen Trumps tilhengere for forkastelige. Mange av dem er hardtarbeidende amerikanere som rett og slett ikke føler at det politiske systemet er på deres side, påpeker hun i en uttalelse.

Demokratenes presidentkandidat understreker imidlertid at hun ikke angrer på alt hun sa. Hun synes det er «virkelig forkastelig» at Trump har tilknytning til hvite rasister på ytre høyrefløy.

Latter

Kraftsalven fra Clinton kom i en tale i New York fredag kveld.

– Bare for å generaliserte grovt, så kan du kan plassere halvparten av Trumps tilhengere i det jeg kaller en elendighetens bås, sa Clinton til latter fra de fremmøtte tilhengerne på en innsamlingsgalla i regi av LGBT for Hillary.

– De er rasistiske, sexistiske, homofober, fremmedfiendtlige, islamofobiske, og så videre, tilføyde hun.

– Så fornærmende

Clinton kaller disse menneskene for ugjenkallelige, men påpekte at de heldigvis «ikke er Amerika». Hennes republikanske rival slo tilbake på Twitter med følgende melding:

– Wow, Hillary Clinton er SÅ FORNÆRMENDE overfor mine tilhengere, millioner av fantastiske, hardtarbeidende mennesker. Jeg tror hun kommer til å få svi på målingene!

Det republikanske partiet mener også Clintons beskrivelse av Trump-tilhengerne for fornærmende. I en uttalelse fra partileder Reince Priebus heter det at Clinton utviser direkte forakt for vanlige folk.

Trumps valgkampsjef Kellyanne Conway var også snar med å svare Clinton og anklaget henne for å fornærme flere millioner amerikanere.

Valgkampsjefen presiserer

Desperate etter endring

Under arrangementet i New York sa Clinton også at mange av Trumps velgere er folk som føler seg sviktet av regjeringen og økonomien. De er desperate etter endring, mener presidentkandidaten.

– Dette er mennesker som vi også er nødt til å forstå og føle med, sa hun.

Clinton oppfordret også egne tilhengere til å gripe inn hvis de har venner som vurderer å stemme på Trump.

– Venner lar ikke vennene sine stemme på Trump, sa hun og lovet å kjempe for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Ofte taler Clinton for lukkede dører når hun samler inn penger fra tilhengerne, men fredagens arrangement, der sangeren Barbra Streisand opptrådte, var åpent for pressen.

Les også: Trump: – Clinton kunne skutt noen uten at det fikk følger

Clinton skremt av Trumps Putin-hyllest

Clinton forsvarer epost-håndtering

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump Foto: NTB scanpix
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump Foto: NTB scanpix

Valgkampsjefen presiserer

Trumps valgkampsjef Kellyanne Conway var også snar med å svare Clinton og anklaget henne for å fornærme flere millioner amerikanere.

Clintons talsmann Nick Merrill tvitret at sjefen refererte til Trumps tilhengere fra den såkalte alt-right, som «halvparten av følget hans ser ut til å bestå av». Begrepet assosieres med en bevegelse som kjemper for å bevare «hvit identitet» blant medlemmer av ytre høyre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden