Kun Norge og Tyrkia tillater gruveavfall i sjøen

Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe inviterer til markering utenfor Stortinget i Oslo. Appellen fra organisasjonene er: §'Det er ikke for seint å snu, redd Førdefjorden!»
Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe inviterer til markering utenfor Stortinget i Oslo. Appellen fra organisasjonene er: §'Det er ikke for seint å snu, redd Førdefjorden!» Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bare Norge og Tyrkia stemte mot da Verdens naturvernunion fattet vedtak om å stoppe dumping av gruveavfall i sjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

53 stater støttet vedtaket, som ble gjort under Verdens naturunions verdenskongress på Hawaii, melder VG.

– Norge er i verstingklassen, og den overveldende støtten dette forslaget har fått, viser at vi står svært alene, sier fungerende leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet til avisen.

Hun mener Norge har gitt vekk fjordene våre til gruveindustrien i en årrekke.

– Det finnes ikke faglig grunnlag for å hevde at deponi på land generelt er bedre enn deponi i sjø. Vi vil alltid vurdere alternative løsninger mot hverandre, og vurdere fordeler og ulemper, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Han sier Norges situasjon er spesiell og at det er årsaken til at Norge ikke er på linje med flertallet av land i denne saken:

– Det er få land som har deponi til havs og i fjorder. Årsaken til dette er at det er få land som har den samme topografien som Norge, med mange fjorder og høye fjell ved fjordene.

Verdens naturunion ble grunnlagt i 1948, og samler 111 statlige forvaltningsorganer og over 800 ikke-statlige organisasjoner.