USA og Russland enige om våpenhvileavtale for Syria

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov møttes i Genève fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix
USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) og hans russiske kollega Sergej Lavrov møttes i Genève fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA og Russland er enige om en våpenhvileavtale for Syria, som vil tre i kraft fra mandag av, opplyser USAs utenriksminister John Kerry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om USA og Russlands nye Syria-plan

*USA og Russland ble natt til lørdag enige om en plan de håper vil bidra til å løse konflikten i Syria.

* Sentralt i planen er en våpenhvile som skal tre i kraft ved solnedgang mandag 12. september, den første dagen i den muslimske høytiden Id al-Adha.

* Dersom våpenhvilen overholdes i løpet av den første uka, skal USA og Russland inngå et samarbeid om angrep mot ekstremistgruppa IS og Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten.

* De to landene skal også utveksle etterretningsinformasjon.

* Det skal opprettes uhindret og vedvarende humanitær adgang til de beleirede områdene i Syria, herunder storbyen Aleppo.

* De stridende parter skal trekke seg tilbake fra en strategisk viktige vei i Aleppo, slik at det kan opprettes en demilitarisert sone.

* Opposisjonen og regjeringsstyrkene skal begge sørge for sikker og uhindret adgang til Aleppo via den sørlige delen av byen.

* Den syriske regjeringen skal slutte å utføre luftangrep i avtalte områder under påskudd av å jage ekstremistkrigere. Kerry mener dette punktet er «avtalens fundament».

* Den syriske opposisjonen har signalisert at de kommer til å respektere våpenhvilen dersom regimet til president Bashar al-Assad gjør det samme. Assad har ifølge Russland sagt at han vil følge avtalen.

* Avtalen er den siste i rekken av forsøk på å få slutt på kamphandlingene i Syria.

Kilder: AFP, AP, Ritzau.

– Avtalen gir håp siden Russland og USA begge er direkte involvert med partene på bakken, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til NTB.

Han understreker at mye fortsatt er usikkert, og at det gjenstår å se om avtalen fungerer i praksis. Men gjør den det, kan den få stor betydning for sivilbefolkningen i Syria.

I henhold til avtalen skal en våpenhvile tre i kraft ved solnedgang mandag. Samtidig skal nødhjelp sendes inn til sivile i krigsherjede områder.

Hvis dette fungerer i én uke, skal USA og Russland begynne et militært samarbeid og i fellesskap bekjempe IS og opprørsgruppa Jabhat Fateh al-Sham – som tidligere kalte seg Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaida.

Les også: Tyrkia gir ikke etter for press, fortsetter angrepene

– Livsviktig

– Klarer de å få alle parter til å stanse kamphandlingene, gir det oss mulighet til å få inn mer mat og medisiner, og til å reparere vannsystemer. Det vil være helt livsviktig for dem som i dag lever i beleirede områder, sier Mollekleiv.

Også utenriksminister Børge Brende (H) gleder seg over avalen som USA og Russland har inngått. Samtidig understreker han hvor viktig det er at den overholdes.

– Dersom avtalen gjennomføres, vil det være et svært viktig steg på vei mot snarlig gjenopptakelse av de politiske forhandlingene og en mulig løsning av konflikten, sier Brende i en uttalelse.

Han er glad for at FNs sjefforhandler Staffan de Mistura nå skal legge til rette for nye politiske forhandlinger i håp om å få slutt på konflikten.

– Starten på et nytt forhold

Utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov fikk avtalen i havn etter langvarige forhandlinger som til slutt førte fram i Genève natt til lørdag.

– I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, begrense lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria, sa Kerry.

Lavrov framhevet det planlagte militære samarbeidet mellom de to stormaktene og spådde at avtalen blir begynnelsen på et nytt forhold mellom dem.

Mens russiske luftstyrker i Syria støtter landets regjering, støtter USA flere opprørsgrupper som kjemper mot regjeringen. Nå skal russerne og amerikanerne forsøke å få sine respektive allierte til å legge ned våpnene.

Ifølge Russland er den syriske regjeringen rede til å rette seg etter avtalen. Lørdag sa opprørsalliansen HNC at den støtter avtalen – forutsatt at den overholdes.

Les også: Mange IS-massegraver funnet i Irak og Syria

Skeptisk opposisjon

Også regjeringen i Tyrkia er positiv til den russisk-amerikanske initiativet. Tyrkia har sendt stridsvogner, soldater og tyrkisk-støttede opprørere inn i Nord-Syria for å bekjempe ekstremistgruppa IS og kurdiske opprørere der.

Den internasjonalt anerkjent syriske opposisjonsalliansen SNC er mer skeptisk og stoler ikke på at Syrias regjering og Russland kommer til å rette seg etter avtalen.

I henhold til avtalen må USA nå overtale amerikanskstøttede opprørere til å slutte å samarbeide med de ytterliggående islamistene i Jabhat Fateh al-Sham. Til gjengjeld skal den syriske regjeringen slutte å bombe opprørere i avtalte områder.

Også i februar i år klarte USA og Russland å bli enige om en avtale om våpenhvile. Den brøt i imidlertid sammen forholdsvis raskt.

Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

Les også:

USA erkjenner få sivile tap i krigen mot IS

Ingen rask slutt på Tyrkias Syria-intervensjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært