Ny studie:

– Ti prosent av villmarken tapt på 20 år

<p>Myrområde i naturreservatet Bialowieza, en av de få urskogene som fortsatt finnes i Europa. Nær landsbyen Bialowieza i Polen.</p>
Myrområde i naturreservatet Bialowieza, en av de få urskogene som fortsatt finnes i Europa. Nær landsbyen Bialowieza i Polen. Foto: Kacper Pempel / Reuters

Den totale mengden villmark som har gått tapt siden 90-tallet tilsvarer to ganger Alaskas landareal, eller omkring halvparten av hele Amazonas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig færre områder i verden er fortsatt uberørt av menneskelige inngrep. Ti prosent av planetens «villmark» har forsvunnet siden 90-tallet, ifølge en ny studie.

– Mengden tapt villmark på bare to tiår er forbløffende, sier studiens medforfatter Oscar Venter til nyhetsbyrået AFP.

– Vi må erkjenne at villmarksområder, som vi naivt har trodd ville bevares fordi de er så avsidesliggende, faktisk blir dramatisk redusert verden rundt, sier han.

I studien definerer forskerne «villmark» som «biologisk og økologisk intakte landskap, frie for betydelig menneskelig inngripen.»

Forskerne har laget kart over slike områder i dag, og sammenlignet med et tilsvarende oversiktskart fra begynnelsen av 90-tallet.

Ved å sammenligne med det tidligere kartet har forskerne beregnet at anslagsvis 3,4 millioner kvadratkilometer villmark har gått tapt de siste to tiårene. Dette tilsvarer nesten ti prosent av villmarksområdene.

De hardest rammede områdene er i Sør-Amerika, med 30 prosent nedgang i villmarksområder, og Afrika med et tap på 14 prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kart: Dette kartet fra studien viser endringen i fordeling av villmarksområder og «globalt sett viktige villmarksområder» siden begynnelsen av 90-tallet. Utsnittene fokuserer på Amazonas (A), Vest-Sahara (B), Vest-Sibir (C) og Borneo (D).
Kart: Dette kartet fra studien viser endringen i fordeling av villmarksområder og «globalt sett viktige villmarksområder» siden begynnelsen av 90-tallet. Utsnittene fokuserer på Amazonas (A), Vest-Sahara (B), Vest-Sibir (C) og Borneo (D).

– Forsvinner for godt

Studien, som er publisert i tidsskriftet CurrentBiology, advarer om tap av slike områder, som er helt avgjørende for en rekke økosystemer. Tapet av villmarksområder er særlig alvorlig i Amazonas og det sentrale Afrika.

– Vi kan ikke gjenskape eller kompensere for tapt villmark. Når den er forsvunnet er den forsvunnet, sier hovedforfatteren av studien, James Watson, til nyhetsbyrået AFP.

– Det er nøyaktig det samme som når arter dør ut, sier Watson, som er forsker ved Queensland-universitetet i Australia.

Luftfoto fra Amazonas-regnskogen nær Manaus. Foto: Neil Palmer/CIAT for Center for International Forestry Research (CIFOR, cifor.org) (CC BY 2.0)
Luftfoto fra Amazonas-regnskogen nær Manaus. Foto: Neil Palmer/CIAT for Center for International Forestry Research (CIFOR, cifor.org) (CC BY 2.0)

Mesteparten av den intakte villmarken, etter studiens definisjon, ligger i Australia, Nord-Amerika, Nord-Asia og Nord-Afrika.

Studien går ikke inn i årsakene til at villmarken forsvinner, men Watson sier det skyldes økt utvikling og planetens voksende befolkning.

– En miljøkatastrofe

Watson, som er knyttet til organisasjonen Wildlife Conservation Society, sier tiden er i ferd med å gå fra menneskeheten i kampen for å bevare villmarken.

Han ber FN og verdens myndigheter gjøre mer for å beskytte villmarksområder i flernasjonale miljøavtaler.

– Hvis vi ikke handler snart vil det bare være små rester igjen av slike naturområder til slutt. Dette vil være en katastrofe for miljøet, klimaet og noen av de mest sårbare menneskesamfunnene vi har, sier Watson.

– Det er svært viktig, og det er svært betydningsfullt at vi mister villmarken i dette høye tempoet.

Resultatene av studien viser at omkring 20 prosent av jordas landområder i dag fremdeles er intakt villmark (fritt for menneskelige inngrep).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært