Stoltenberg roser Tyrkias opptrapping i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har sendt stridsvogner inn i Syria. NATO-sjef Jens Stoltenberg mener det ikke er noe alternativ å bli stående på utsiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg ga Tyrkia ros for innsatsen i Syria da han rundet av sitt to dager lange besøk i Ankara fredag ettermiddag.

– Jeg ønsker velkommen både Tyrkias og andre alliertes økte innsats i kampen mot ISIL inne i Syria, sa Stoltenberg da han møtte pressen i Ankara sammen med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

Les også: Tyrkia ønsker seg flyforbudssone i Nord-Syria

Situasjonen i Syria er svært komplisert, påpekte Stoltenberg.

– Men det er ikke noe alternative å bare bli stående på utsiden. Vi må forsøke å finne en løsning og bekjempe ISIL inne i Syria, sa Stoltenberg.

Kamper rundt Jarablus

Tyrkia gikk inn med bakkestyrker på syrisk side av grensa i slutten av august. Målet har vært å presse ekstremistgruppen IS, også kjent som ISIL, vekk fra den tyrkiske grensa og den syriske byen Jarablus.

Men Tyrkia har også hatt et klart mål om å tvinge væpnede kurdere på retrett fra området, og tyrkiske styrker har havnet i kamp med kurdiske grupper som støttes av USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både dette og Tyrkias krav om en flyforbudssone over de nordlige delene av Syria unnlot Stoltenberg å kommentere under fredagens pressekonferanse.

NATO-sjefen framhevet derimot hvordan alliansen støtter opp om landene som deltar i kampen mot IS, og trakk fram overvåkingsfly, rakettforsvarssystemer langs grensa og støtte til Tyrkias sjøforsvar og luftforsvar som viktige bidrag.

– Opptrappingen av kampen mot IS er viktig, og vi støtter oppunder dette på flere måter, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS har mistet siste holdepunkt på grensa til Tyrkia

Solidaritetsmarkering

Stoltenbergs besøk i Tyrkia denne uka er hans femte siden han overtok som generalsekretær i NATO, men det første etter kuppforsøket i juli. Formålet med besøket har vært å vise støtte til Tyrkias demokratisk valgte regjering etter hendelsene, som sendte sjokkbølger dypt inn i det tyrkiske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Çavusoglu fortalte at Stoltenberg ringte ham etter kuppforsøket og hadde da kommet med en sterk støtteerklæring.

– Til sammenligning uttalte andre seg svakt, eller de bare gikk rundt grøten, og etter hvert slo det over i kritikk. Noen gikk til og med så langt at de trakk Tyrkias medlemskap i NATO i tvil, sa han.

NATO var unntaket, ifølge den tyrkiske utenriksministeren.

– De fastslo at NATO ikke bare er en forsvarsallianse, men også en institusjon som forsvarer lovstyret, demokratiet og menneskerettighetene, sa Çavusoglu.

– EU har én siste sjanse

NRK spurte om Tyrkia nå ville gjøre slik mange tyrkiske medier foreslår: Å bryte forhandlingene med EU.

– Dessverre har støtten til EU i vår egen befolkning gått ned etter sviket mot oss, men EU-medlemskap har alltid vært en prioritet og utenrikspolitisk strategi, sier Cavusoglu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU støttet ikke opp om demokratiet i Tyrkia, nå forventer vi at det tas skritt for å rydde opp. Europa har én siste sjanse til å bedre forholdet, sier Cavusoglu, ifølge VG.

Les også: Hissig debatt om NATO-medlemskap i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymring for rettssikkerheten

I forbindelse med besøket fikk Stoltenberg se med egne øyne hvordan nasjonalforsamlingen var blitt bombet fra lufta under kuppforsøket.

NATO-sjefen gjorde det klart at kuppmakerne nå må stilles for retten. Men de må få en rettferdig rettergang, og Tyrkia må overholde sine internasjonale forpliktelser, understreket han.

– Jeg føler meg trygg på at Tyrkia vil overholde rettsstatens prinsipper og respektere de demokratiske verdiene som ligger i hjertet av vår allianse, sa Stoltenberg.

Også utenriksminister Børge Brende (H) var på besøk i Ankara fredag. Han har sagt at han er bekymret for at Tyrkia kaster ut et for bredt nett i oppgjøret med kuppmakerne.

Mer enn 17.000 mennesker, inkludert soldater, politifolk, dommere og journalister, er pågrepet etter kuppet.

Les også: Obama vil hjelpe Tyrkia med å fakke kupp-mistenkte