Stoltenberg roser Tyrkias opptrapping i Syria

Tyrkia har sendt stridsvogner inn i Syria. NATO-sjef Jens Stoltenberg mener det ikke er noe alternativ å bli stående på utsiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg ga Tyrkia ros for innsatsen i Syria da han rundet av sitt to dager lange besøk i Ankara fredag ettermiddag.

– Jeg ønsker velkommen både Tyrkias og andre alliertes økte innsats i kampen mot ISIL inne i Syria, sa Stoltenberg da han møtte pressen i Ankara sammen med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

Les også: Tyrkia ønsker seg flyforbudssone i Nord-Syria

Situasjonen i Syria er svært komplisert, påpekte Stoltenberg.

– Men det er ikke noe alternative å bare bli stående på utsiden. Vi må forsøke å finne en løsning og bekjempe ISIL inne i Syria, sa Stoltenberg.

Kamper rundt Jarablus

Tyrkia gikk inn med bakkestyrker på syrisk side av grensa i slutten av august. Målet har vært å presse ekstremistgruppen IS, også kjent som ISIL, vekk fra den tyrkiske grensa og den syriske byen Jarablus.

Men Tyrkia har også hatt et klart mål om å tvinge væpnede kurdere på retrett fra området, og tyrkiske styrker har havnet i kamp med kurdiske grupper som støttes av USA.

Både dette og Tyrkias krav om en flyforbudssone over de nordlige delene av Syria unnlot Stoltenberg å kommentere under fredagens pressekonferanse.

NATO-sjefen framhevet derimot hvordan alliansen støtter opp om landene som deltar i kampen mot IS, og trakk fram overvåkingsfly, rakettforsvarssystemer langs grensa og støtte til Tyrkias sjøforsvar og luftforsvar som viktige bidrag.

– Opptrappingen av kampen mot IS er viktig, og vi støtter oppunder dette på flere måter, sa Stoltenberg.

Les også: IS har mistet siste holdepunkt på grensa til Tyrkia

Solidaritetsmarkering

Stoltenbergs besøk i Tyrkia denne uka er hans femte siden han overtok som generalsekretær i NATO, men det første etter kuppforsøket i juli. Formålet med besøket har vært å vise støtte til Tyrkias demokratisk valgte regjering etter hendelsene, som sendte sjokkbølger dypt inn i det tyrkiske samfunnet.

Çavusoglu fortalte at Stoltenberg ringte ham etter kuppforsøket og hadde da kommet med en sterk støtteerklæring.

– Til sammenligning uttalte andre seg svakt, eller de bare gikk rundt grøten, og etter hvert slo det over i kritikk. Noen gikk til og med så langt at de trakk Tyrkias medlemskap i NATO i tvil, sa han.

NATO var unntaket, ifølge den tyrkiske utenriksministeren.

– De fastslo at NATO ikke bare er en forsvarsallianse, men også en institusjon som forsvarer lovstyret, demokratiet og menneskerettighetene, sa Çavusoglu.

– EU har én siste sjanse

NRK spurte om Tyrkia nå ville gjøre slik mange tyrkiske medier foreslår: Å bryte forhandlingene med EU.

– Dessverre har støtten til EU i vår egen befolkning gått ned etter sviket mot oss, men EU-medlemskap har alltid vært en prioritet og utenrikspolitisk strategi, sier Cavusoglu.

– EU støttet ikke opp om demokratiet i Tyrkia, nå forventer vi at det tas skritt for å rydde opp. Europa har én siste sjanse til å bedre forholdet, sier Cavusoglu, ifølge VG.

Les også: Hissig debatt om NATO-medlemskap i Sverige

Bekymring for rettssikkerheten

I forbindelse med besøket fikk Stoltenberg se med egne øyne hvordan nasjonalforsamlingen var blitt bombet fra lufta under kuppforsøket.

NATO-sjefen gjorde det klart at kuppmakerne nå må stilles for retten. Men de må få en rettferdig rettergang, og Tyrkia må overholde sine internasjonale forpliktelser, understreket han.

– Jeg føler meg trygg på at Tyrkia vil overholde rettsstatens prinsipper og respektere de demokratiske verdiene som ligger i hjertet av vår allianse, sa Stoltenberg.

Også utenriksminister Børge Brende (H) var på besøk i Ankara fredag. Han har sagt at han er bekymret for at Tyrkia kaster ut et for bredt nett i oppgjøret med kuppmakerne.

Mer enn 17.000 mennesker, inkludert soldater, politifolk, dommere og journalister, er pågrepet etter kuppet.

Les også: Obama vil hjelpe Tyrkia med å fakke kupp-mistenkte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært