Meny

Abbas anklages for å ha vært KGB-agent

Den israelske journalisten og forfatteren Gideon Remez viser fram en kopi av dokumentet han fant i arkivet til en tidligere russisk avhopper. Det identifiserer palestinernes president Mahmoud Abbas som tidligere KGB-agent. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Mahmoud Abbas var på begynnelsen av 1980-tallet agent for sovjetisk etterretning, hevder to israelske journalister. De viser til et dokument fra en russisk avhopper.

Abbas ble født i Palestina, men familien flyktet til Syria i 1948. Opplysningene om hans angivelige fortid som KGB-agent i Damaskus på 1980-tallet kommer fram i et dokument som inngår i de såkalte Mitrokhin-papirene.

Vasili Mitrokhin var arkivar i KGB, men hoppet av til Storbritannia i 1992. I bagasjen hadde han et fyldig arkiv fra sin tid i Sovjetunionens fryktede etterretningsorganisasjon.

Palestinas president Mahmoud Abbas i Ramallah Foto: Foto: Mohamed Torokman / Reuters / NTB scanpix

Arkivet er i dag å finne ved Cambridge-universitetet i Storbritannia og har opp gjennom årene blitt lest med stor interesse av vestlig etterretnings- og sikkerhetstjenester, blant dem norske PST.

Les også: – Abbas' sønn har millioner i skatteparadisselskap

Eksperter: Abbas' tale et rop om oppmerksomhet

Annenhver israelske jøde vil deportere palestinere

Nå har også de to israelske journalistene og forfatterne Gideon Remez og Isabella Ginor gjort et dypdykk i arkivet, der de fant et dokument som omtaler palestinernes president som tidligere KGB-agent.

Dokumentet bærer tittelen «KGB utviklingslinjer – året 1982» og identifiserer Abbas som agent med kodenavnet «Krotov».

Populært