Meny

Clinton skremt av Trumps Putin-hyllest

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps hyllest av lederegenskapene til Russlands president Vladimir Putin er skremmende, mener Hillary Clinton.

Republikanernes presidentkandidat hevdet onsdag at Vladimir Putin har framstått som en sterkere leder enn USAs president Barack Obama.

– Det er et helt annet system, og et system jeg ikke liker. Men innenfor dette systemet har Putin vært en leder, og det i langt sterkere grad enn vår egen president har vært en leder, sa Trump.

– Upatriotisk

Påstanden er «ikke bare upatriotisk og en fornærmelse overfor vårt lands folk, samt vår øverstkommanderende, den er skremmende», mener Clinton.

– Vi har sett nok et eksempel på at han har et temperament som gjør ham uskikket og totalt ukvalifisert til å være øverstkommanderende, sa Clinton torsdag morgen, under en av sine sjeldne pressekonferanser.

– Samtlige republikanere som innehar eller søker offentlige poster, bør spørres om de er enig i disse utsagnene fra Donald Trump, sa Clinton.

– Kunnskapsløs

Hun får, ikke uventet, støtte fra sin demokratiske partikollega, president Barack Obama.

– Denne fyren er ikke kvalifisert til å være president i USA, noe som bekreftes hver eneste gang han snakker, sier Obama.

Obama mener Trump framstår som kunnskapsløs og viser til at han til stadighet kommer med motstridende og «snodige ideer».

– Man må faktisk vite hva man snakker om, og man må faktisk gjøre hjemmeleksen. Når man snakker bør det faktisk basere seg på en gjennomtenkt politikk som kan gjennomføres, sier Obama.

Slapp unna bløff

Samtidig slapp Trump unna med en bløff om Irak-krigen da han og Hillary Clinton ble utspurt om forsvarspolitikk.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Foto: Bryan Woolston / Reuters

Trump gjentok påstanden om at han i sin tid var imot krigen i Irak. I virkeligheten støttet han krigen i 2002, men ordstyrer Matt Lauer fra TV-stasjonen NBC lot være å påpeke faktafeilen – noe som utløste skarpe reaksjoner.

– Hvordan i helvete kan Lauer hoppe over faktasjekken når Trump lyver om Irak, skrev Barack Obamas tidligere talsmann Tommy Vietor på Twitter.

Fortsatt er det nesten tre uker til Trump og Clinton skal møtes til sin første debatt. NBCs utspørring, hvor kandidatene også måtte besvare spørsmål fra krigsveteraner i salen, regnes som en oppvarming til debattene.

Les også: Trump: – Putin er en mye bedre leder enn Obama

Trump leder på fersk CNN-måling

FBI frigir dokumenter fra Clinton-etterforskning

Mener Trump er uegnet

Ifølge Clinton gjør Trumps temperament ham uskikket til å lede verdens største militærmakt. Hun lovet å ikke sende store amerikanske bakkestyrker til Irak og Syria for å bekjempe IS, i tillegg til å holde ukentlige møter med representanter fra Pentagon og departementet for veteran-saker.

– Bruken av makt skal være siste utvei, ikke første løsning, sa hun.

Trump gjorde lite for å imøtegå kritikken om hans manglende utenrikspolitiske erfaring, og han svarte svært vagt på spørsmål om hvordan han skal forberede seg på de mange komplekse sakene han må håndtere hvis han blir president.

Populært