Meny

Ønsker fortsatt å stenge Guantanamo-fengselet

USAs president Barack Obama under en pressekonferanse ved Landmark Mekong Riverside Hotel i Vientiane, Laos, torsdag. Obama var i landet i forbindelse med ASEAN-toppmøtet. Foto: Carolyn Kaster (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få måneder før han går av sier USAs president Barack Obama at han ikke er villig til å gi opp løftet om å stenge fangeleiren i den amerikanske militærbasen på Cuba.

– Jeg er ikke klar til å innrømme at det kan forbli i bruk, vi jobber fremdeles med å redusere antall fanger, sa Obama ved en pressekonferanse i Laos, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En Guantanamo-fanges føtter lenket til gulvet mens han deltar på «Life Skills»-undervisning i høysikkerhetsavdelingen Camp 6 ved den amerikanske marinebasen i Guantanamo Bay.  Foto:  Reuters / NTB scanpix

Obama ønsker å stenge fengselet før han forlater presidentkontoret på nyåret, men planen har stadig blitt hindret av republikanere i Kongressen. Allerede for åtte år siden lovet Obama at Guantanamo-fengselet skulle stenges.

USA har de siste månedene økt tempoet i løslatelsen av Guantanamo-fanger som er godkjent for overføring.

Obama sa i Vientiane, Laos' hovedstad, at det kontroversielle fengselet fungerer som «rekrutteringsverktøy» for terrororganisasjoner, og er et sløs med penger.

– Vi fortsetter å redusere antall fanger til mellom 40 og 50 mennesker, men opprettholder et system som koster flere millioner dollar å drive. Det amerikanske folket spør seg hvorfor vi bruker disse pengene der, når de kunne vært brukt til andre formål, sa presidenten.

Les også:

Guantanamo-fange løslatt etter 14 år

Ni Guantanamo-fanger til Saudi-Arabia

Under 100 fanger igjen i Guantanamo

Populært