Meny

Tusk: – EU må ta tilbake kontrollen

EU-president Donald Tusk Foto: Yves Herman / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi må ta tilbake kontrollen over felles framtid, mener EUs president Donald Tusk.

Når EU-landenes ledere samles til toppmøte i Bratislava neste uke, vil brexit ikke bli det eneste temaet, forsikret Tusk under et besøk i Dublin onsdag.

– Det vil dreie seg om å ta tilbake den politiske kontrollen over vår felles framtid, sier han.

– Folk vender ryggen til det de oppfatter som irrasjonell åpenhet. De ser at verden blir stadig mer kaotisk; ukontrollert migrasjon, terrorisme, urettferdighet knyttet til globalisering. Vi må møte disse utfordringene med ekte og enhetlig lederskap, mener Tusk.

Ingen trussel

– Vårt mål er å gjenopprette oppfatningen av at globalisering er en mulighet og ikke en trussel. Balansen må gjenopprettes og jeg mener at EU er det beste redskapet vi har for å kunne gjøre dette, sa Tusk.

– Toppmøtet i Bratislava må vise at de politiske eliter i Europa ikke har fjernet seg fra virkeligheten. At vi er åpne for omverdenen, men alltid har våre egne borgeres interesser i tankene, sa han.

Les også: Tusk: Europa har snart ikke plass til flere flyktninger

Tusk: – Absurd å sammenligne EU og Hitler

Tusk ber økonomiske migranter holde seg unna Europa

Stor uro

Tusk forsøkte også å berolige irene og forsikrer at EU vil gjøre sitt for at landet ikke blir skadelidende når britene forlater unionen.

Jeg vet at Irland ser med stor uro på britenes beslutning om å forlate EU, sa Tusk etter et møte med statsminister Enda Kenny.

– Dere er et engasjert medlem av EU. Før eller siden kommer den viktigste handelspartneren deres og det landet dere deler en lang historie med, ikke lenger til å være medlem. Konsekvensene av dette er alvorlige, også for situasjonen i Nord-Irland, sa han.

– Kenny og jeg samarbeider tett for å sikre at landet deres ikke får lide for en beslutning som det ikke har selv har tatt, la Tusk til.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært