Meny

Super Mario klar for iPhone

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nintendos klassiske dataspillfigur Mario blir å finne på Apples iPhone og iPad. Nyheten fra Apples produktlansering i San Francisco sendte Nintendo-aksjen til værs.

Nintendos klassiske dataspillfigur Mario blir å finne på Apples iPhone og iPad. Nyheten fra Apples produktlansering i San Francisco sendte Nintendo-aksjen til værs.

Lanseringen av et spill med den blå- og rødkledde rørleggeren ble den kanskje største overraskelsen på Apples arrangement. Mario-spillene er blant de aller største spillsuksessene noensinne, og over 200 millioner eksemplarer skal ha blitt solgt i forskjellige utgaver.

Apple-aksjen gikk noe ned i løpet av presentasjonen, mens investorene sendte på et tidspunkt Nintendo-kursen opp over 20 prosent.

Mario-sjefen selv, Nintendos Shigeru Miyamoto, var på plass på scenen på Apples store arrangement onsdag. I første omgang lanseres spillet «Super Mario Run» til iPhone og iPad.

Nintendo har nølt lenge med å lansere sin spillsuksess for mobiltelefoner. Mario-spillene har i stedet blitt aktivt brukt for å drive opp salget av Nintendos egen maskinvare, som den håndholdte DS-konsollen.

Les også: Analytikere tror Apple kan slite med å begeistre

Du bør oppdatere iPhonen din med en gang

Apple: iPhone nummer 1 milliard er solgt

Phil Schiller, senior visepresident i Apple Inc under en demonstrasjon av iPhone7 i San Francisco, California, U.S. 7. september 7. Foto: Beck Diefenbach / Reuters

Hodetelefon-utgang borte

Apple lanserte også som ventet sin nye iPhone i to utgaver, iPhone 7 og den større utgaven iPhone 7 Plus.

Analytikerne var i forkant av onsdagens lansering i tvil om selskapet nok en gang ville klare å begeistre sitt publikum med en presentasjon av enda en mobiltelefon uten banebrytende, tekniske nyvinninger.

De to telefonene er generelt oppdatert med nyere og bedre maskinvare, har bedre kamerafunksjon og er støv- og vanntette. Det siste er en funksjon som flere andre telefonprodusenter allerede har på plass.

Et mer kontroversielt designvalg er at Apples nye telefon kommer uten hodetelefoninngang. Selskapet legger imidlertid ved en adapter som gjør det mulig å bruke telefonens data- og ladeport til å koble til vanlige hodetelefoner.

Selskapet la ut opplysninger om telefonene på Twitter før Apple-sjef Tim Cook hadde presentert dem fra scenen, tilsynelatende ved en feil.

Nintendos Mario-utvikler Shigeru Miyamoto avslørte onsdag at selskapet utvikler Mario-spill til Apples iPhone og iPad. Nintendo-aksjen steg kraftig etter avsløringen. Foto: Beck Diefenbach / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pokémon Go

En ny versjon av selskapets smartklokke, Apple Watch Series 2, var også blant produktene som ble lansert. Til forskjell fra forgjengeren har nye klokka støtte for GPS-sporing, noe som gir muligheten til å holde oversikt over treningsturer.

Klokka skal også være vanntett nok til å kunne tas med på en svømmetur.

Mobilspillet Pokémon Go, som i løpet av sommeren har blitt et globalt fenomen, lanseres også for Apples smartklokker i løpet av året.

Administrerende direktør John Hanke i Niantic Labs, som har utviklet spillet, opplyste på Apples arrangement at mobilutgaven så langt er lastet ned mer enn 500 millioner ganger. Ifølge ham skal den nye klokkeversjonen gi brukeren større muligheter til å følge med på omgivelsene, og ikke bare ha blikket festet på telefonen.

Populært