Meny

Clinton og Trump klar til ny dyst

Foto: scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og republikanske Donald Trump deltar onsdag i det som blir sett på som oppvarming til den første presidentkandidat-debatten senere denne måneden.

Clinton og Trump skal i ilden på NBCs såkalte commander-in-chief-forum. Møtet starter klokken 2 natt til torsdag norsk tid. De to kandidatene skal imidlertid ikke stå på samme scene samtidig, men presentere sine syn hver for seg. Møtet blir sett på som oppvarming til presidentdebatten 26. september.

I forkant av onsdagens NBC-opptreden, lanserte Trump en plan der han tar til orde for kraftig økning i militærutgiftene. Han ønsker å overbevise skeptikere både blant republikanerne og demokratene om at han er rette mann til å lede verdens største militærmakt.

Militær opptrapping

Trumps plan går ut på en vesentlig utbygging av landets arsenal av ubåter, skip og stridsklare tropper. Han la fram planen i Philadelphia onsdag, bare timer før hans evner som USAs øverste leder skal testes på NBCs «commander in chief»-forum.

Til nå har Trump brukt knallhard retorikk, men uten å gå i detaljer på hvordan han vil løse verdensproblemene.

– Jeg mener at min største fordel, av alle egenskapene jeg har, er mitt temperament, sa Trump tirsdag, i et forsøk på å slå beina under argumenter om at hans uberegnelige framtreden er en stor ulempe.

Trumps utfordrer Hillary Clinton har gjentatte ganger nettopp trukket fram hans temperament i et forsøk på å angripe hans evne til å lede verdens største militærmakt.

– De vet de kan stole på meg som lederen som er i stand til å beskytte vårt land og våre soldater, og de vet de kan ikke lene seg på Donald Trump. De ser på ham som en fare og en risiko, sa Clinton på vei til et møte i Florida tirsdag.

Les også: Trump leder på fersk CNN-måling

Clinton dypt bekymret over russisk innblanding

FBI frigir dokumenter fra Clinton-etterforskning

Budsjett

En Trump-rådgiver, som ikke vil stå fram med navn, viser til at Trump onsdag kveld kommer til å argumentere for at han vil være i stand til å finansiere en slik militær opptrapping. Rådgiveren sier ikke hvordan, men antyder at det ikke vil være behov for dyptpløyende endringer i budsjettet.

Trump legger vekt på at han har mottatt et brev med underskrifter fra 88 pensjonerte generaler og admiraler. De ber om umiddelbare endringer for å «korrigere kursen» i landets sikkerhetspolitikk.

– Vi mener en slik endring bare kan gjøres av noen som ikke har vært involvert i, eller har hatt ansvar for, å uthule vårt militærvesen og den voksende trusselen vårt land står overfor rundt omkring i verden, skriver militærlederne i brevet.

– Av denne grunn støtter vi Donald Trumps kandidatur til å bli vår neste leder, heter det i brevet.

– Farlig og uvitende

Trump har sikret seg et knapt forsprang på Clinton, ifølge to meningsmålinger som ble lagt fram tirsdag. Senere samme kveld grep Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine ordet.

– Utsiktene til å få en humørsyk, fakta-utfordrende, selvsentrert og uerfaren Donald Trump som vår øverste militære leder skremmer livet av meg, sa Kaine.

I en 45 minutter lang tale beskrev Kaine det han kalte Trumps «bisarre fascinasjon» for diktatorer. Han sa Trump ikke viser respekt for USAs militærvesen, og at Trump er ute av stand til å lære seg grunnleggende fakta om USAs forhold til Russland, Latin-Amerika og Midtøsten.

I kontrast framsnakket han Clintons erfaring med verdensledere. Kaine viste til at han selv har vært i Midtøsten og Latin-Amerika.

– Sammen er vi et par som vil utgjøre en godt informert president og visepresident, og som er godt kjent med utenrikspolitikk, sa Kaine.

Populært