Meny

Ordkrig mellom Saudi-Arabia og Iran

Muslimenes årlige pilegrimsvandring til Mekka i Saudi-Arabia starter 11. september. Fjorårets hajj endte i en katastrofe som kostet over 2.400 mennesker livet. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranske ledere er ikke muslimer, tordner sunnimuslimenes øverste leder i Saudi-Arabia, stormufti Abdulaziz al-Sheikh.

Uttalelsen er et svar på kritikken fra sjiamuslimenes religiøse overhode i Iran, ayatolla Ali Khamenei, som anklaget myndighetene i Saudi-Arabia for drap på muslimer i forbindelse med den årlige pilegrimsferden til Mekka.

Over 2.400 mennesker mistet livet da det brøt ut panikk og kaos under fjorårets pilegrimsferd, og 464 av dem var iranere.

Kaoset oppsto da to menneskemengder ble ledet inn i det samme området, men myndighetene i Saudi-Arabia har ikke offentliggjort resultatet fra etterforskningen etter katastrofen.

– De hjerteløse og morderiske saudiaraberne låste skadde inne i konteinere sammen med døde, i stedet for å gi dem medisinsk behandling og hjelpe dem, eller i det minste å slokke tørsten deres, skrev Khamenei på sin egen nettside mandag.

I en tale samme dag gikk han enda lenger og kalte saudiaraberne for vantro.

– Muslimer verden rundt bør gjenkjenne saudiernes blasfemiske karakter, sa Khamenei. Stormufti Abdulaziz al-Sheikh slår hardt tilbake.

– De er ikke muslimer, de er etterkommere etter majuws og fiendtligheten deres mot muslimer, særlig mot sunnimuslimer, er svært gammel, sier han.

Begrepet majuws benyttes om zarathustrismen, en gammel iransk religion som oppsto 600 år før Kristus og over 1.000 år før islam.

Populært