Forskere advarer om at havet blir «sykere»

<p>Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene (NTB scanpix)</p>
Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene (NTB scanpix)

Global oppvarming har gjort havene sykere enn noen gang før, og fører til spredning av sykdom blant dyr og mennesker over hele kloden, slår en omfattende global forskningsrapport fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten baserer seg på funn fra 80 forskere fra 12 forskjellige land og ble lagt frem på verdenskongressen til Verdens naturvernunion (IUCN) på Hawaii mandag.

– Vi vet alle at havene forsørger denne planeten. Vi vet alle at havene leverer hvert andre pust vi tar. Og likevel gjør vi havene syke, sier IUCN-leder Inger Andersen.

Les også: WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

Rapporten er ifølge medforfatter Dan Laffoley den mest omfattende og systematiske studien som er laget om konsekvensen av oppvarmingen av havene.

Han sier at verdenshavene har absorbert over 93 prosent av ekstravarmen fra klimaendringene siden 1970, noe som har holdt tilbake temperaturstigningen på land og endret livsrytmen i havene drastisk. Studien inneholder dokumentasjon på at oppvarmingen av havene «fører til økt sykdom i plante- og dyrepopulasjoner».

Den økte varmen fører også til at kolera-bærende bakterier og giftige algeoppblomstringer spres lettere, noe som kan få direkte konsekvenser for folkehelsen.

Les også:

Juli satte global varmerekord

– Pattedyr for første gang bekreftet utryddet av klimaendringer

Havnivået stiger raskere enn på 2.800 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden