3D-modeller fra Henrik 8s sunkne slagskip på nett

Britiske arkeologer offentliggjorde mandag detaljerte 3D-modeller av hodeskaller og gjenstander funnet ombord i den engelske kong Henrik 8s krigsskip Mary Rose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av hodeskallene, som har blitt reprodusert i en interaktiv 3D-modell, tilhørte en skipssnekker om bord i Mary Rose, flaggskipet til den engelske marinen da det sank i 1545, mens kong Henrik 8. måtte se på fra land.

«En abscess i den øvre delen av kjeven innebar at han bare kunne tygge på høyre side», står det på nettstedet virtualtudors.org.

«Han hadde også betennelse i ryggraden, ribbeina og venstre kragebein, samt en lesjon i høyre øyenbryn som kan ha skyldtes et gammelt sår.»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gjenstander fra skipet, blant annet snekkerens verktøy, er også tilgjengelige slik at blant annet arkeologer og forskere kan ta dem nærmere i øyesyn via nettstedet, som er designet av forskere ved Swansea University i Wales, melder nyhetsbyrået AFP.

Teknikken er kjent som fotogrammetri, og bruker todimensjonale fotografier i høy oppløsning for å lage de detaljerte 3D-modellene, melder nyhetsbyrået AFP.

Les også: Et av Henrik Vs «store skip» kan være funnet i England

Brukt i tre kriger

– Denne digitale ressursen gjør at forskere jorda rundt kan slutte seg til prosjektet og studere virtuelle rekonstruksjoner i 3D, sier professor Catherine Fletcher.

– Når teknologien er ferdig utviklet kan den benyttes på mange flere historiske gjenstander, og bringe dem til et større miljø av forskere samtidig som man hindrer skade på de opprinnelige levningene og gjenstandene.

Forskerne tok 1000 bilder av ti skaller som ble funnet ombord i skipet for å skape modellene man kan granske nærmere på nett. De håper andre forskere vil analysere med sikte på tilsvarende gjenskaping av de hele skjelettene til noen av de 500 som omkom da skipet sank.

Mary Rose ble brukt ved tre kriger med Frankrike, men kantret og sank utenfor kysten av Portsmouth 19. juli 1545, mens det lå i strid med en fransk invasjonsflåte.

Les også: Med ungdom på reise: La hodene rulle!

Direktesendt heving i 1982

Etter seks års leting ble det legendariske skipet identifisert med sikkerhet i 1971 og omkring en tredjedel ble hevet i 1982. Hevingen ble direktesendt på fjernsyn og sett av flere millioner briter.

Publikum kan se et utvalg av gjenstandene, som et speil, riggen og en lærsko på Virtual Tudors-nettstedet. Det drives i samarbeid mellom Swansea-universitetet, Mary Rose-stiftelsen og Universitetet i Oxford.

Flere tusen andre gjenstander er utstilt ved Mary Rose-museet i Portsmouth, på sørkysten av England.

Alex Hildred, som leder forskningen ved stiftelsen og er kurator for menneskelige levninger, sier utgravingen av snekkerens kahytt var som å «tre inn i et forlatt verksted».

– Funnet av snekkerens andre sett verktøy på dekket nedenfor lar oss møte et av de viktigste besetningsmedlemmene, og skipet kommer til live, sier han ifølge Press Association.

Personvernpolicy