Meny

Ny kritikk av italiensk skandalekirurg i Sverige

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nonchalant, dårlig lederskap og slurv er stikkord i rapporten der Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm får sviende kritikk for å ha ansatt skandalekirurgen Paolo Macchiarini.

Konklusjonen etter den eksterne utredningen knyttet til sykehusets rolle i aktiviteten til kirurgen Paolo Macchiarini, ble presentert mandag.

Utredningsleder Sten Heckscher peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.

– Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen.

Den eksterne granskingen av sykehusets opptreden i forbindelse med ansettelsen til Paolo Macchiarini kommer kort tid etter utredningen som ble presentert forrige uke, om aktiviteten til kirurgen.

Kjell Asplund, medisinsk professor og leder i Statens medisinsk-etiske råd i Sverige, konkluderte her med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør. Han pekte også på at topplederne i de to involverte sykehusene sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved instituttet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om implantasjonen av kunstige luftrør.

Populært