Meny

USA fordømmer Nord-Koreas rakettskyting

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA fordømmer Nord-Koreas oppskyting av raketter og sier den truer både allierte og den sivile flytrafikken.

Nord-Koreas rakettoppskytinger:

  • Mandag skal Nord-Korea har avfyrt tre ballistiske raketter ut over Japanhavet, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.
  • 24. august gjennomførte nordkoreanerne en prøveoppskyting av et ballistisk missil fra en ubåt. Raketten fløy om lag 500 kilometer og inn i Japans luftovervåkingssone. Et samlet sikkerhetsråd i FN fordømte denne og tre tidlige oppskytinger av ballistiske missiler; 9. juli, 18. juli og 2. august.
  • Spenningen i regionen har vært høy etter at Nord-Korea gjennomførte sin fjerde atomprøvesprengning i januar. Siden da har landet testet flere typer raketter.
  • Nord-Korea har siden 2014 flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt. Landet har trolig ennå ikke atomsprengladninger små nok til å kunne bæres av rakettene.
  • Nord-Korea begynte sitt rakettprogram på 1960-tallet i samarbeid med Sovjetunionen.

Nord-Korea har avfyrt tre ballistiske raketter fra østkysten av landet, meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap mandag morgen.

– Dagens uforsvarlige oppskyting gjennomført av Nord-Korea er en trussel mot sivil luftfart og kommersiell sjøfart i regionene. De internasjonale reaksjonene bil bli sterke, og Nord-Korea vil bli holdt ansvarlig for sine handlinger, sier en amerikansk offentlig tjenesteperson.

Rakettene skal ha blitt sendt ut over havet, og hendelsen blir tolket som et forsøk på å vise muskler i forbindelse med G20-toppmøtet i Hangzhou i Kina.

Sur på Kina

Oppskytingen ble gjennomført kort tid etter at Sør-Koreas president Park Geun-hye og Kinas president Xi Jinping hadde avholdt møter. Kina er nordkoreanernes viktigste økonomiske samarbeidspartner og landets nærmest eneste allierte.

Rakettene ble skutt ut i Japanhavet fra et område som heter Hwangju, ved 5-tiden mandag morgen norsk tid. Hvilken type rakett som er skutt ut, er ikke kjent, men Sør-Korea planlegger å analysere hendelsen.

FN-sanksjoner

Nord-Korea har sendt opp en rekke ballistiske missiler de siste ukene, og oppskytingene ble i slutten av august fordømt av et samlet sikkerhetsråd i FN, med støtte fra Kina.

– Disse oppskytingene er grove overtredelser av Nord-Koreas internasjonale forpliktelser under FNs sikkerhetsråds resolusjoner. Medlemmene av Sikkerhetsrådet beklager alle Nord-Koreas rakettaktiviteter, inkludert disse oppskytingene, og understreker at slike aktiviteter bidrar til Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og øker spenningene, uttalte FNs sikkerhetsråd 27. august.

Fra før er Kim Jong-uns regime ilagt tøffe FN-sanksjoner. Det er ikke kjent hvilke nye tiltak sikkerhetsrådet planlegger å gjennomføre.

Les også:

Mener sønnen ble kidnappet for å lære Kim Jong-un engelsk

Nord-Korea sendte rakett inn i Japans forsvarssone

Hevder Nord-Korea tvinger i arbeiderne dop for å ferdigstille prestisjeprosjekt

Populært