Meny

Klimaavtalen med Kina er dårlig nytt for Trump

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Foto: Bryan Woolston / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump har sagt at han vil vrake Parisavtalen dersom han blir amerikansk president. Det kan vise seg å være lettere sagt enn gjort, skriver Washington Post.

Lørdag ble USAs president Barack Obama enig med sin kinesiske kollega Xi Jinping om å ratifisere Parisavtalen.

– Betydningen kan ikke overvurderes, sier Norges nye forhandlingsleder i FNs klimaforhandlinger, Henrik Hallgrim Eriksen, til VG.

– Politisk betyr det mye at verdens to største og mektigste land driver fram den første klimaavtalen som innebærer forpliktelser for alle land, ikke bare de rike industrilandene, utdyper han overfor NTB.

Men enigheten mellom Kina og USA har også en praktisk side.

Les også:   Kina og USA slutter seg til Parisavtalen

Travelt

Parisavtalen trer nemlig først i kraft 30 dager etter at den er ratifisert av 55 land som står for minst 55 prosent av verdens klimagassutslipp. Med Kina og USA har i alt 26 land ratifisert avtalen, blant dem Norge. Samlet står de 26 landene for nær 40 prosent av verdens utslipp.

– USA og Kina står alene for 38 prosent, så betydningen er stor også rent matematisk, sier Eriksen.

Han tilføyer at store utslippsland som Brasil, Canada, New Zealand, Japan og Saudi-Arabia ventes å godkjenne avtalen med det første. Da vil grensen på 55 prosent være innen nær rekkevidde.

– Dette er øyeblikket der vi har besluttet å redde vår planet, sa Obama etter at han lørdag ankom Hangzhou i Kina, i anledning G20-toppmøtet.

– Vi må håndtere klimaendringene med en ny holdning, sa Xi, som omtaler avtalen som en milepæl.

Les også:  Trump lovet velstand og jobber til svarte i Detroit

Trump

Kinas nasjonalforsamling ratifiserte Parisavtalen lørdag, mens Obama brukte sine fullmakter og unnlot å gå veien om Kongressen, der avtalen er upopulær hos det republikanske flertallet.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har sagt at han akter å si opp Parisavtalen dersom han vinner valget i november. Men skulle avtalen rekke å tre i kraft før Trumps eventuelle innsettelse, kan det bli vanskelig for ham å skrote den.

Avtalen slår nemlig fast at partene ikke kan trekke seg før det har gått tre år, og selv da tar det enda et år før oppsigelsen trer i kraft. Det er like lenge som en presidentperiode varer, skriver Washington Post. Avisen framholder imidlertid at Trump simpelthen kan velge å se bort fra avtalen, fordi sanksjonene ikke er spesielt dramatiske.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon slo i helgen fast at han er optimistisk og håper avtalen kan bli iverksatt ved utgangen av året.

Populært