Meny

Mor Teresa erklært som helgen

Pave Frans kåret søndag Mor Teresa til helgen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mor Teresa er erklært som helgen. Seremonien fant sted foran 100.000 frammøtte på Petersplassen i Roma søndag formiddag.

Mor Teresa, som viet sitt liv til å hjelpe fattige i India, har dermed fått status som helgen. Kåringen fant sted foran titusener av troende. Indias utenriksminister Sushma Swaraj var også til stede.

Mor Teresa, som fikk Nobels fredspris i 1979 og som døde 5. september 1997, ble i 2003 saliggjort av den nå avdøde pave Johannes Paul. Saliggjøringen krever ett mirakel. For å bli kanonisert til helgen kreves det to mirakler. Den katolske kirke mener å kunne bevise at Mor Teresa utførte to mirakler. Begge handler om helbredelse.

Et veggteppe som viser Mor Teresa. Foto: Reuters / NTB scanpix

Mirakler

Den katolske kirke trekker fram to episoder som de lærde mener oppfyller krav til å omtales som mirakler: Helbredingen av den indisk kvinnen Monica Besra som led av eggstokkreft i 1998, og helbredingen av hjernekreft hos brasilianske Marcilio Haddad Andrino ti år senere.

I ettertid har helsepersonell påpekt at det i Besras tilfelle nok heller var medisinsk utvikling som bidro til at kvinnen ble helbredet, og ikke bønn. I tilfellet med den brasilianske mannen, var det hans kones bønner til Mor Teresa som skal ha fått kreften til å forsvinne for åtte år siden. Han deltok sammen med sin kone Fernanda under seremonien i Roma søndag.

Spanias eks-dronning Sofia var til stede under seremonien på Petersplassen søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Feiring

Rundt 100.000 pilegrimer samlet seg på Petersplassen søndag. Antallet kunne lett ha blitt doblet, men på grunn av plassmangel og sikkerhetsrestriksjoner måtte arrangørene innføre begrensninger.

Helikoptre surret rundt i lufta over Petersplassen, og rundt 3.000 politifolk var utplassert for å ivareta sikkerheten.

Pave Frans inviterte søndag 1.500 hjemløse til pizza-spising etter seremonien. Mange av dem bor i innkvarteringslokaler som Mor Teresas stiftelse har etablert. Pizzaene ble laget av kokker fra Napoli og servert av over 250 nonner og 50 menn.

Feiringen søndag var ikke begrenset til Roma. I Kolkata ble det holdt en søndagsmesse til hennes ære, og kanoniseringen ble vist på storskjermer i Kolkata og andre steder i India.

Mor Teresas nonneorden delte ut mat til fattige i Kolkata, og Den katolske kirke i India serverte mat andre steder i landet.

Det ble også holdt seremonier i Makedonia, Albania og Kosovo.

Titusener av troende møtte opp på Petersplassen i Roma for å være vitner til helgenkåringen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Kritikk

Mor Teresa har blitt kritisert for å ha unnlatt å stille opp med medisinsk hjelp i boliger hun etablerte for døende mennesker, hun har blitt kritisert for å være religiøs fundamentalist, og hun har mottatt kritikk for å ha døpt døende uten deres samtykke. Videre har hun blitt kritisert for å ha tatt imot penger fra diktatorer, og for økonomiske uregelmessigheter.

Men for folk flest, særlig i India der hun valgte å bo og arbeide, var Mor Teresa høyt elsket og aktet. Hun ble ofte omtalt som de fattiges engel.

Mor Teresa ble født i 1910 i Skopje i Makedonia. Hun var etnisk albaner og het egentlig Agnes Gonxha Bojaxhiu. Hun etablerte sin egen nonneorden i Calcutta (Kolkata) i 1950. Formålet var å ta hånd om dem som var blitt overlatt til seg selv. Forlatte barn ble tatt inn fra gaten, mentalt syke fikk hjelp og spedalske fikk sine sår vasket. I dag består nonneordenen hennes av 4.500 medlemmer. Stiftelsen tilbyr husly til hjemløse i 133 land.

Populært