Meny

Brexit-omkamp på dagsorden i Parlamentet

Politikerne i det britiske parlamentet skal igjen diskutere brexit. REUTERS/Hannah McKay Foto: Hannah Mckay / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire millioner underskrifter har ført til at britiske politikere mandag skal debattere omkamp om brexit. Også i lederstriden i Labour krangles det om en ny folkeavstemning.

Formelt sett kan ikke parlamentsmedlemmene vedta noe i mandagens debatt.

– Debatten vil gi parlamentsmedlemmene anledning til å komme med synspunkter på vegne av sine velgere. Det er opp til regjeringen å bestemme om den vil starte en prosess for å få gjennom en lov om en ny folkeavstemning, heter det på Parlamentets nettside.

Avviser

Regjeringen har allerede gitt sitt svar på kravet i oppropet:

– Statsministeren og regjeringen har vært klare på at dette var en avstemning som skjer bare en gang i en generasjon. Statsministeren har sagt at avstemningsresultatet må respekteres, heter det blant annet i svaret.

Den nyvalgte britiske statsministeren Theresa May har gjentatt gang på gang at brexit er brexit. Hun ønsket selv at Storbritannia skulle forbli i EU, men har gjort det klart at hun vil gjennomføre det et flertall av britene stemte for i folkeavstemningen 23. juni – Storbritannia skal melde seg ut av EU.

Brexit-motstanderne startet sin underskriftsaksjon 25. mai, altså i god tid før folkeavstemningen. De krevde ny folkeavstemning dersom mindre enn 60 prosent sa ja til utmelding og valgdeltakelsen var lavere enn 75 prosent. Folkeavstemningen endte med at 52 prosent sa ja til utmelding, 48 prosent nei. Valgdeltakelsen var på 71,8 prosent.

Hele 4,1 millioner briter har skrevet under på oppropet. Alle opprop som får over 100.000 underskrifter, skal vurderes for debatt i Underhuset av en egen komité – Petitions Committee, som består av 11 parlamentsmedlemmer fra ulike partier.

– Komiteen har bestemt at siden så mange har skrevet under på oppropet, skal saken debatteres av parlamentsmedlemmene. Komiteen understreker at det ikke betyr at vi støtter kravet om en ny folkeavstemning, skriver den på sin nettside.

Les også:  Norsk EU-motstand stabil etter brexit

Labour-strid

En ny folkeavstemning har også blitt et hett tema i den pågående lederstriden i det britiske arbeiderpartiet. Owen Smith, som har utfordret sittende Labour-leder Jeremy Corbyn, sa nylig at han mener det britiske folk må få si sin mening om avtalen Storbritannia skal framforhandle med EU etter brexit-vedtaket. Han sier at han vil kjempe med nebb og klør for å holde Storbritannia i EU.

– Under mitt lederskap vil Labour stemme mot ethvert forsøk på å aktivere artikkel 50 fram til statsminister Theresa May lover en ny folkeavstemning eller et nytt parlamentsvalg, sier Owen ifølge flere britiske medier.

Artikkel 50 i Lisboatraktaten beskriver prosedyren for hvordan et land kan melde seg ut av EU.

Hvem som blir ny Labour-leder blir klart 24. september. Corbyn er klar favoritt til å vinne. Han er beskyldt for å være en lunken EU-tilhenger, men har sagt at resultatet av folkeavstemningen må respekteres.

Les også:  Andre trusler bekymrer mer enn brexit

Populært