Meny

Obama vil hjelpe Tyrkia med å fakke kupp-mistenkte

Erdogan og Obama møttes søndag til samtaler på sidelinjene av G20-toppmøtet. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama forsikrer sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan om at USA skal gjøre alt i dets makt for å stille de ansvarlige for kuppforsøket til ansvar.

De to presidentene møttes søndag på sidelinjene av G20-toppmøtet i Hangzhou i Kina. Møtet var deres første etter det mislykkede kuppforsøket i juni.

Obama sa under søndagens møte at han fordømmer kuppforsøket.

– Vi skal gjøre det som står i vår makt for å stille de ansvarlige til ansvar, sa Obama.

Gülen

Tyrkiske myndigheter har hardnakket hevdet at Erdogans tidligere allierte og nå erkefiende, den muslimske predikanten Fethullah Gülen, har hatt en finger med i kuppforsøket.

Gülen bor i selvpålagt eksil i USA. Tyrkiske myndigheter har krevd at USA må utlevere ham. USA har svart at tyrkerne må legge fram håndfaste bevis før anmodningen vil bli fulgt opp.

– USA er forpliktet til å granske og stille utøverne av disse ulovlige handlingene til ansvar, sa Obama til Erdogan.

Tyrkia har siden juli pågrepet titusener av mennesker innen rettsvesenet, hæren, utdanningssektoren og politiet for angivelige forbindelser til Gülen eller kuppet.

Syria-grensen

Erdogan sa at all terrorisme er farlig og at USA og Tyrkia må stå samlet i kampen mot terror.

Tyrkia og USA har stått på hver sin side i synet på kurdernes rolle i kampene mot IS i Syria. USA støtter kurdere som kjemper mot IS, men Tyrkia mener de samme kurderne forsøker å opprette et eget område langs grensen til Tyrkia, og at kurderne i Syria står i ledtog med PKK i Tyrkia.

Obama sa under søndagens møte at han fordømmer kuppforsøket. Han sa også at det er fullstendig nødvendig å «fullføre arbeidet» med å sikre Tyrkias grense til Syria. Tyrkia skal dessuten ikke bære byrden alene for den syriske flyktningkrisen, la han til.

Populært