Xi ber G20-lederne om handling

Brasils president Michel Temer, Indias statsminister Narendra Modi, Kinas president Xi Jinping, Russlands president Vladimir Putin og Sør-Afrikas president Jacob Zuma stilte opp på et gruppebilde før G20-møtet i Hangzhou i Zhejiang-provinsen i Kina. Foto: Wang Zhao / Reuters / NTB scanpix
Brasils president Michel Temer, Indias statsminister Narendra Modi, Kinas president Xi Jinping, Russlands president Vladimir Putin og Sør-Afrikas president Jacob Zuma stilte opp på et gruppebilde før G20-møtet i Hangzhou i Zhejiang-provinsen i Kina. Foto: Wang Zhao / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas leder Xi Jinping åpnet G20-gruppens toppmøte i Hangzhou med å oppfordre verdens ledere til å unngå tomprat og handle for å få verdensøkonomien på sporet igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I åpningstalen søndag sa Xi at verdensøkonomien er truet av økende proteksjonisme og et overopphetet låne- og gjeldsmarked.

– Jeg håper at vi i Hangzhou kan ta for oss både symptomene og årsakene til de globale økonomiske problemene, sa han.

Toppmøtet startet søndag ettermiddag, med lederne av verdens største økonomier, blant dem USAs Barack Obama, Russlands Vladimir Putin, Tysklands Angela Merkel, Tyrkias Recep Tayyip Erdogan og Storbritannias Theresa May til stede.

Global usikkerhet

Målet er å finne måter å få den globale økonomien på fote igjen til tross for usikkerhet ved brexit, økt spenning i Sør-Kinahavet og flyktningkrisen.

Lederne av de såkalte BRICS-landene, Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, holdt et uformelt møte om økonomisk samarbeid søndag morgen.

Kina er vertsnasjon for gruppen av 20 ledere som fra søndag til mandag gjester storbyen Hangzhou. Byen er tungt bevoktet med sikkerhetspersonell og veisperringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenslederne ankom Hangzhou allerede lørdag og har siden det holdt en rekke bilaterale møter om temaer fra klimaendringer og krigen i Syria til internasjonal handel.

Parisavtalen

Lørdag kunngjorde USA og Kina sammen at de skal ratifisere klimaavtalen fra Paris i nær framtid. Siden de to landene står for en betydelig andel av de globale utslippene, vil det bringe avtalen et langt skritt fram mot å bli endelig iverksatt.

Parisavtalen skal sikre at den globale temperaturen ikke stiger med mer enn 2 grader i forhold til tiden før industrialiseringen.

Et møte mellom Xi og Obama var ifølge Obama svært produktivt, men brakte ingen løsning på striden om Sør-Kinahavet.

Utenriksministrene fra USA og Russland, John Kerry og Sergej Lavrov, hadde møter om krigen i Syria der de to har en felles interesse i å bekjempe IS, men det mangler ennå på enighet om forholdet til Assad-regimet og andre opprørsgrupper.