Meny

Klimaforslag ikke nok til å oppfylle målene, mener forskere

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før statsbudsjettet legges fram går debatten høyt om grønt skifte og avgiftsendringer. Men hvis det skal monne, må det sterkere lut til enn det som er foreslått så langt, sier forskere.

Venstre har gått høyt ut på banen og truet med å snu ryggen til et budsjettforslag som ikke ivaretar det grønne skiftet. Samtidig har ikke partiet sagt noe konkret om hvor smertegrensen går.

Som en tilnærming, har Dagbladet har bedt to eksperter se på tiltakene som ligger i Venstres alternative budsjett for 2016, og konklusjonen er at det ikke monner.

Les også:

Havnivået stiger raskere enn på 2.800 år

Klimaendringer kan gjøre 100 millioner flere fattige

– Basert på lista til Venstre, så er dette selvsagt for svakt. Generelt er Norges klimamål svært ambisiøse, og det må kraftig lut til for å klare det. Sånn sett er ikke politikerne i nærheten, sier seniorforsker Borgar Aamaas ved Cicero. Ett eksempel han trekker fram er å øke drivstoffavgiften med 50 øre.

– I virkeligheten må selve bensinprisen dobles for å få en betydelig effekt, forklarer Aamaas.

Seniorforsker Lasse Fridstrøm ved Transportøkonomisk institutt sier tiltakene går i riktig retning, men at det som ligger på bordet så langt, ikke løser Norges klimautfordringer.

Les også: Juli satte global varmerekord

Global varmerekord i mai

Populært