Cannes gir opp burkiniforbud

Se video.

En lokal domstol opphever burkiniforbudet i Cannes. Kjennelsen er den første siden Frankrikes grunnlovsdomstol fastslo at slike forbud krenker grunnleggende rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag konkluderte en domstol i Nice, rundt fire mil nord for Cannes på den franske Rivieraen, med at det lokale forbudet i filmbyen er ulovlig.

Argumentasjonen er i tråd med kjennelsen fra grunnlovsdomstolen i forrige uke. Domstolen i Nice argumenterer med at det ikke er bevist at den heldekkende badedrakten utgjør noen trussel mot den allmenne orden. Cannes' borgermester David Lisnard sier det ikke er aktuelt å anke kjennelsen.

Les også: Fransk domstol opphever burkiniforbud

Rundt 30 franske byer har i sommer innført lokale forbud mot badedrakten på sine strender. I Cannes ble forbudet begrunnet med at burkinien ikke respekterer sosiale normer og det sekulære samfunnet.

Det var ventet at kjennelsen fra grunnlovsdomstolen, som vurderte burkiniforbudet i én av byene, ville skape presedens for resten av Frankrike. Kommunale myndigheter i blant annet Nice har likevel sagt at de vil fortsette å bøtelegge kvinner som bruker det heldekkende badetøyet på stranda.

Les også: Frp-leder vil ha forbud mot burkini

Menneskerettighetsorganisasjoner har på sin side varslet at de om nødvendig vil gå rettens vei for å oppheve forbudene i samtlige byer.

Personvernpolicy