Avslørte foto-svindel med skrytebilde fra Everest

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et indisk ektepar har fått et tiårig forbud mot å klatre i nepalske fjell. De ble avslørt som juksemakere da de la ut et bearbeidet originalbilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Dinesh og Tarakeshwari Rathod (begge 30) sto fram som det første indiske ekteparet som hadde besteget Mount Everest, ble de kjendiser.

Men de bildene som ble lagt fram for å bevise prestasjonen viser seg nå å være forfalskninger, og nepalske myndigheter har kansellert bevisene for tindebestigningen og nektet dem i å klatre i noe nepalsk fjell i ti år.

En drøm

Fallet ble stort for de to politikonstablene som fikk oppleve at det blåser på toppene.

Til media sa de etterpå at de har ventet med å få barn i påvente av at Everest ble beseiret.

– Nå har våre drømmer blitt virkelighet, sa ekteparet under en pressekonferanse, som blant annet organisatorene av turen - Makalu adventure - har gjengitt på sine nettsider.

Les også: Nepal vil forby klatring på Mount Everest for handikappede og eldre

Kortvarig lykke

Men lykken ble kortvarig. Etter at deres historie ble kjent, sjekket en annen indisk fjellklatrer, Satyarup Sidhantha, sine egne bilder fra Mount Everest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. juli viste han fram et bilde hvor personene i bakgrunnen sto på eksakt samme måte som bildet fra ekteparet Rathod. Etter det gransket myndighetene i Nepal saken nærmere.

Les også: Halvannet års fengsel for bitcoinsvindel

– Vår etterforskning viser at ekteparet forfalsket tindebestigningen. Vi har gitt dem et tiårig forbud mot å klatre i noe fjell i Nepal, sa lederen av turistdepartementet, Sudarshan Prasad Dhakal, til nyhetsbyrået AFP.

Han konkluderte med at ekteparet hadde manipulert bilder tatt av andre indiske klatrere.