Feirer fred, men kutter budsjettene

Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av bare noen få dager er det inngått fredsavtaler for Colombia og Filippinene, og Norge har vært med på begge. Men budsjettene til fredsarbeid kuttes her hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor kuttet regjeringen nesten 40 prosent i budsjettposten for fred og forsoning, skriver Dagsavisen. Det er dramatisk, mener Henrik Thune, som er nestleder for NOREF, Norsk senter for fredsbygging.

– I en verden preget av høy grad av ustabilitet, er investering i fred og forsoning gull verdt for norsk utenrikspolitikk, sier han.

Professor Benedicte Bull ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo tror det ville vært vanskelig for Norge å spille en rolle i fredsprosessen i Colombia dersom kuttene hadde kommet tidligere, og historiker Ada Nissen mener kuttene passer dårlig med Norges image som fredsbygger.

– Kuttene i fred og forsoning harmonerer ikke med bildet Brende liker å gi utad om at dette er noe Norge skal satse på, sier Nissen til Dagsavisen.

Statssekretær Tone Hattrem (H) i Utenriksdepartementet sier Norges rolle som tilrettelegger mellom FARC-geriljaen og Colombias regjering skyldes kontaktskapende arbeid snarere enn budsjettets størrelse. Via sin kommunikasjonsrådgiver bedyrer hun at regjeringen vil fortsette å prioritere fredsinnsatsen i Colombia og har satt av betydelige ressurser til dette.