Ukjente ødela store mengder bevismateriale i Belgia

Ukjente sprengte seg natt til mandag inn på et kriminalteknisk laboratorium i Brussel og satte fyr på bygningen. Store mengder bevismateriale gikk opp i flammer.
Ukjente sprengte seg natt til mandag inn på et kriminalteknisk laboratorium i Brussel og satte fyr på bygningen. Store mengder bevismateriale gikk opp i flammer. Foto: Eric Vidal / Reuters

Belgisk politi står uten spor etter de som kjørte en bil inn gjennom porten på et kriminalteknisk laboratorium og satte fyr på bygningen. Store mengder bevismateriale gikk opp i flammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror at kriminelle, som ønsket å ødelegge DNA-prøver og andre tekniske beviser, sto bak den dramatiske aksjonen natt til mandag.

Fem personer som ble tatt inn til avhør kort tid etter angrepet mot laboratoriet, ble senere løslatt uten at det ble tatt ut siktelse mot dem.

Ingen bombe

Innbyggere i området forteller at de hørte en kraftig eksplosjon og trodde først at det var en bombe, men ifølge etterforskerne var det trolig snakk om kjemikalier som eksploderte i brannen som fulgte.

– Dette var trolig ikke terrorisme, det var en kriminell handling, sier en talskvinne for statsadvokaten i Brussel, Ine Van Wymersch.

Ikke tilfeldig

Det kriminaltekniske INCC-aboratoriet i Neder-Over-Heembeek nord i Brussel bistår politiet i etterforskningen av større kriminalsaker.

Laboratoriet hadde blant annet lagret DNA-materiale funnet på åssteder for forbrytelser, og politiet tror dette var gjerningsmennenes motiv.

– Dette var ikke noe tilfeldig mål. Laboratoriet inneholdt sensitiv informasjon til bruk i flere store saker som er under etterforskning, sier Ine Van Wymersch.

Brannen gjør at politiet ennå ikke har kunnet gjennomsøke bygningen, verken for spor etter gjerningsmennene eller for å fastslå hvor mye bevismateriale som ble ødelagt.

Uklart omfang

– Laboratoriet gjennomfører tusenvis av analyser årlig, og vi vet ennå ikke hvor stor skade som ble gjort, sier Van Wymersch.

– Det sier seg selv at det fins flere personer som kan ha ønsket å ødelegge beviser, sier hun.

Trusselnivået i Brussel er fremdeles på det nest høyeste etter angrepene som krevde 32 menneskeliv på flyplassen og metroen i den belgiske hovedstaden 22. mars.

Personvernpolicy