– EUs flyktningavtale med Tyrkia er en skam

Avtroppende Tyrkia-ambassadør Janis Bjørn Kanavin.
Avtroppende Tyrkia-ambassadør Janis Bjørn Kanavin. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs avtale med Tyrkia om retur av flyktninger er en skam, mener Norges avtroppende Tyrkia-ambassadør Janis Bjørn Kanavin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en skam at liv veies opp mot hverandre på den måten, sier Kanavin til NTB.

I mars inngikk EU og Tyrkia en avtale som innebærer at flyktninger og migranter som har tatt seg ulovlig over havet til Europa, skal sendes tilbake til Tyrkia. For hver syrer som blir returnert, skal EU ta imot en syrisk kvoteflyktning.

– Jeg er veldig glad for at Norge ikke har undertegnet denne avtalen, sier Kanavin.

Han understreker at han som avtroppende ambassadør uttaler seg som privatperson. Men som Norges lyttepost i Tyrkia de siste fem årene har han inngående kjennskap til situasjonen.

Les også: 2016 i rute til å bli flyktningkrisens dødeligste år

Tatt grep

– Avtalens intensjon om å stanse denne farlige og ulovlige migrasjonsstrømmen har jo lykkes. Og det er jo bra, mener Kanavin.

I dag oppholder om lag 15 prosent av Syras befolkning, over 2 millioner mennesker, seg i Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ambassadøren har Tyrkia tatt flere grep for å stanse strømmen, blant annet er bunnen falt ut av smuglermarkedet etter at det ble innført totalforbud for kinesiske gummibåter. Stengte grenser i Europa har også bidratt til å dempe trangen til en farefull ferd over havet blant flyktningene.

Les også: Høie avviser helsetrussel fra asylsøkere

Som gjenytelse har EU lovet Tyrkia 6 milliarder euro i økonomisk støtte, visumfrihet for tyrkere til EU og at forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap fremskyndes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men foreløpig har avtalen ikke materialisert seg. Ifølge Kanavin var det i utgangen av juli kun 37 syrere som var blitt returnert fra Hellas til Tyrkia, og så langt har ingen sett snurten av de lovede milliardene eller visumfrihet. Tyrkias EU-minister Omer Celik slo nylig fast at Tyrkia ikke vil iverksette avtalen før EU fastsetter en dato for visumfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå kan norsk politi pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere

Kan ryke

EU har på sin side insistert på at Tyrkia må oppfylle en rekke betingelser før visumkravet kan oppheves, deriblant en endring av landets terrorlover, noe mange mener er utenkelig etter kuppforsøket i juli.

EU og Tyrkia skal møtes igjen i september. Da skal EU-kommisjonen legge fram en rapport om Tyrkia har oppfylt vilkårene for visumfrihet. Samme måned har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lovet «en overraskelse om migrasjon», skriver nettstedet politico.eu.

Les også: Listhaug frykter ny underklasse i Norge

Saken blir trolig også tema når EUs utenriksministre møtes senere denne uka.

Eksperter har den siste tiden uttalt at de tror hele avtalen vil ryke.

– Når jeg snakker med kolleger i EU, får jeg veldig ulike signaler når det gjelder troen på at dette skal føre fram til noe, sier Kanavin.

Les også:

Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Janis Bjørn Kanavin:

* Norsk diplomat, født 1951

* Har vært generalkonsul i Hongkong (2001-2003), ambassadør i Pakistan (2003-2007). Var sideakkreditert til Afghanistan i 2003 og spesialrepresentant i samme land 2010-2011.

* Utnevnt til Norges ambassadør til Tyrkia i 2011 etter å ha blitt nektet diplomatstatus i Iran. Går av som Tyrkia-ambassadør i høst.

(Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia, NTB)